INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Támadás az OTP ellen: végleg ugrott Soros félmilliárdja

Infostart / InfoRádió
Jogerősen pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Soros Fund Managementtel szemben, elutasította ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla a Soros Fund Management LLC keresetét a PSZÁF közigazgatási határozatának felülvizsgálatára, melyet a hatóság az OTP 2008. október 9-ei megtámadásával kapcsolatban hozott.

A PSZÁF vizsgálata tavaly márciusban állapította meg, hogy a Soros Fund Management állt az OTP Bank 2008. október 9-ei megtámadása mögött. Mint írták: "Mivel a részvényswap ügylet részeként a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű "piacidegen" eladás alkalmas a piaci szereplők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg, a Soros Fund Management LLC magatartása megfelelt a Tpt. 202. § a) pontjában meghatározott törvényi tényállás elemeinek."

A társaság magatartása megfelelt a Tpt. 202. § b) pontjában leírt cselekménynek is, hiszen a zárószakasz tranzakcióinak többségét eredményező ügyletkötések sorozata szükségszerűen a záróár mesterséges beállításához vezetett. A PSZÁF közel 489 millió forintos bírságot rótt ki a társaságra, ami a Soros Fund ügyleten elért 675 ezer dolláros árbevételének négyszerese.

A határozat ellen a cég fellebbezett, ám ezt a fellebbezést a PSZÁF kérése alapján nem nyilvánosan lefolytatott tárgyalást követően a Fővárosi Bíróság elutasította. A felperes januárban jelezte, ismét fellebbez, a Fővárosi Ítélőtábla ezt a keresetet utasította most vissza, az ítélet jogerős.

A címlapról ajánljuk