eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

BÉT-közgyűlés: részvényenként 255 forint osztalék

A 2009. évi 1,38 milliárd forint adózott nyereség 99,3 százalékának, részvényenként 255 forint osztalék, kifizetéséről döntöttek a Budapesti Értéktőzsde tulajdonosai a pénteken Budapesten megtartott éves rendes közgyűlésen. A 2008. évi 2,28 milliárd forint adózott profitból részvényenként 420 forint volt az osztalék.

A Budapesti Értéktőzsde mérlegét a tulajdonosok 7,31 milliárd forint főösszeggel fogadták el.

Az osztrák részvényesek leszavazták a magyar tulajdonosok javaslatait az alapszabály módosítására, amelyekkel a stratégiai kérdések körébe akarták vonni a kereskedési rendszer megváltoztatásának kérdését.

Az osztrák tulajdonosok képviseletében a CEESEG AG a részvények 70,41 százalékával még a BÉT felügyelőbizottságának egyhangú döntését is elvette. A Lantos Csaba által vezetett felügyelőbizottság a saját döntésével kiterjesztette volna az ellenőrzési hatáskörét a BÉT és tulajdonosa, illetve a tulajdonos érdekeltségei között született ügyletekre is. Ezt viszont a közgyűlésen a részvényeseknek meg kellett volna szavazniuk.

Pál Árpád, a Concorde Értékpapír képviseletében példátlannak nevezte a magyar tőzsde életében azt, hogy a felügyelőbizottság döntését a fő részvényes a közgyűlésen leszavazza.

A magyar részvényesek a közgyűlés elé terjesztett javaslataikban azt szerették volna elérni, hogy többek között a kereskedési rendszer megváltoztatásához, mint stratégiai kérdés eldöntéséhez legalább 85 százalékos szavazati arány legyen szükséges. A stratégiai kérdések a hatályos alapszabály szerint a közgyűlés hatáskörébe tartoznak, és a határozathoz legalább 85 százalékos igen szavazat szükséges.

A magyar részvényesek szerint javaslataik leszavazásával lényegében az egész magyar tőkepiac kerülhet veszélybe, mert a fő tulajdonosnak lehetősége lesz a kereskedés nagy részét Bécsbe vinni.

A közgyűlésen a magyar részvényesek kérésére az igazgatóság beszámolt arról, hogy az elmúlt 12 hónapban milyen szerződéseket kötött a BÉT. Ezek egyike a négy regionális, a bécsi tőzsde többségi tulajdonában lévő tőzsde holdingcége, a CEESEG AG arculati elemei használati jogának ingyenes átengedéséről szól. Egy kisrészvényes megjegyezte: jobb lett volna fizetni érte, mert tapintatlan, hogy a CEESEG arculatát az osztrák nemzeti színek határozzák meg.

A CEESEG csoport (Közép- és Kelet-Európai Tőzsdeszövetség) tagja a bécsi, a budapesti, a ljubljanai és a prágai tőzsde. A szövetség célja, hogy egységesítse kereskedési rendszerét, és a bécsi után a másik három tőzsde is csatlakozzon a XETRA rendszerhez. A négy tőzsde az idén januártól holding struktúrában működik. A holdingtársaság, a CEESEG AG a bécsi tőzsdében 100 százalékos, a szlovén tőzsdében 97,45, a Budapesti Értéktőzsdében 50,45, a prágai tőzsdében 92,74 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×