INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

31,3 milliárdos többlettel zárta a januárt az államháztartás

InfoRádió / MTI
Az államháztartás önkormányzatok nélküli többlete 31,3 milliárd forint volt januárban - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken. Egy évvel korábban a szufficit 37,9 milliárd forint volt.

Az idén az első hónapban a központi költségvetés és az elkülönített állami pénzalapok mérlege is többlettel zárt, a tb alapok mérlege azonban deficites lett. A központi költségvetés többlete 38,8 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoké 15,6 milliárd forint volt, a tb alapok hiánya 23,1 milliárd forint lett.

A központi költségvetés többlete egy éve alacsonyabb volt, 11,6 milliárd forintot ért el, az állami pénzalapoké azonban magasabb volt, mint az idén, 20,9 milliárd forintot tett ki. A tb alapok egyenlege is pozitív lett tavaly januárban: 5,4 milliárd forint volt.

Az államháztartás 2009-ben - helyi önkormányzatok nélkül - pénzforgalmi szemléletben 924,9 milliárd forintos deficittel zárt, az idei előirányzat 870,3 milliárd forint. A tárca azzal számol, hogy az idei pénzforgalmi hiányból az első negyedévre 651,3 milliárd forint jut.

A társadalombiztosítási alapok egyenlege nem tartalmazza a nem tb alapokat terhelő ellátások egyenlegét, tavaly ez az összeg 6,3 milliárd forint volt.

A címlapról ajánljuk