eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Adóbevallását elkészíttetheti a főnökével is - íme a teendők

Már csak alig több mint egy hétig kérhetik a munkavállalók a foglalkoztatójuktól a munkáltatói adó megállapítást. Az adózók számára könnyebbséget jelentő eljárást nem minden adózó veheti igénybe, valamint az sem biztos, hogy minden munkaadó örömmel magára vállalja az alkalmazottak adóbevallásainak elkészítését - írja a pénzcentrum.hu.

Nagy könnyebbséget és némi könyvelői díj megspórolását jelentheti az adózásban egyébként járatlan polgárnak, ha nem kell foglalkoznia az önállóan benyújtandó adóbevallásával, hanem erre megkéri a munkáltatóját, aki tájékoztatja az adóhivatalt és elszámol a munkavállalója jövedelme után fizetendő adóval. Erre 2010-ben is van lehetőség, azonban nem minden munkavállaló élhet vele, és a munkáltatók is megtagadhatják ezt a szolgáltatást a dolgozóiktól - írja a pénzcentrum.hu.

Ki kérheti a munkáltatói adómegállapítást?

A 2009-es adóévre kizárólag abban az esetben jogosult az adózó munkáltatói adómegállapítás kérésére, ha jövedelmét 2009-ben folyamatosan egy munkáltatótól szerezte, vagy ha nem, akkor a munkaviszonya megszűnésekor az előző munkáltatójával kitöltette az APEH Adatlap 2009 című formanyomtatványát, és azt átadja az elszámolást végző munkáltatójának. Költségvetési szervek munkavállalói számára további kikötés, hogy az adózó a bevételeit folyamatosan egy illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizetőtől szerezze az adóévben.

Fontos további követelmény még a fentieken kívül, hogy az adózó a munkáltatójától szerzett bevételén (beleértve a munkáltató által fizetett önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetést is) kívül csak adóköteles társadalombiztosítási ellátásból, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítéséből, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásból illetve belföldről származó nyugdíjból szerezhetett jövedelmet.

A fenti helyekről származó bevételekről a munkavállalónak igazolást kell beszereznie a folyósító(k)tól, és az igazolásokat legkésőbb 2010. március 20-ig az elszámolást vállaló munkavállalónak.

A munkavállaló a 09NY29-es számú APEH nyomtatványon kérheti a munkáltatójától a munkáltatói adómegállapítást, legkésőbb január 30-ig.

A munkáltató nem köteles elfogadni a munkavállaló kérelmező nyilatkozatát, és nem köteles elvégezni az adómegállapítást. Amennyiben a munkaadó nem vállalja az adómegállapítást, akkor tájékoztatnia kell a munkavállalóját, hogy lehetősége van az APEH-tól egyszerűsített adóbevallás kérésére, melynek határideje február 15.

Technikailag a legtöbb munkáltatói adómegállapítást vállaló cégnél - többek közt az APEH-nál is - úgy működik a kérelmezés, hogy a munkáltató minden dolgozójának elküldi a munkáltatói adóbevallásról szóló kérelmet, majd a munkavállaló a 09NY29-es számú nyomtatványon kiválasztja, hogy igényli-e vagy sem a munkáltatói adómegállapítást.

Nem csak alkalmazottak élhetnek vele

Az alkalmazottakon kívül munkáltatói adómegállapítást kérhet a tagi jogviszonya alapján a személyes közreműködésre vagy mellékszolgáltatásra köteles társas vállalkozás vagy polgári jogi társaság tagja is, feltéve, ha nem áll más kifizetővel is egyidejűleg munkaviszonyban. Az adómegállapításra jogosultsághoz vállalkozok és a pjt-k tagjainak a vállalatok alkalmazottaihoz hasonlóan teljesíteniük kell a fenti, jövedelemszerzésre vonatkozó feltételeket.

De mi lesz a vagyonadóval?

Amennyiben az Alkotmánybíróság rábólint a vagyonadó törvényre, úgy a magánszemélyeknek május 20-áig adóbevallásukban számot kell adniuk az adóköteles lakóingatlanjaikról, és egyéb nagy értékű vagyontárgyaikról (170 lóerős vagy nagyobb teljesítményű autó, vízi illetve légi jármű), továbbá azokról a lakóingatlanokról, melyek ugyan mentesülnek az adófizetés alól, de számított értéke eléri a 30 illetve 15 millió forintot.

Fontos kiemelni, hogy a munkáltatói adómegállapítás nem helyettesíti a vagyonadó-bevallást, az csupán a személyi jövedelemadó-bevallás alól ad felmentést. Ezért az adózóknak önállóan kell bevallaniuk az adóhatóság felé a nagy értékű lakóingatlanjaikat, nagy teljesítményű személygépkocsijaikat, valamint vízi- illetve légi járműveiket. A különálló bevallási kötelezettség nem az adóhivatal kukacoskodása, hanem törvényi előírás, ami a munkavállalók személyes adatai védi.

A bevallást ugyanazon a formanyomtatványon és szabályok szerint kell megtenniük a munkáltatói adóbevallást választóknak, mint azoknak, akiknek például nem volt jövedelmük 2009-ben, így nem kötelezettek személyi jövedelemadó-bevallásra, de rendelkeznek nagy értékű vagyontárgyakkal, ezért a vagyonadó-bevallást külön kell benyújtaniuk.

A külön vagyonadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványt elektronikus formában erre a linkre kattintva lehet elérni az APEH honlapján. Azok számára, akiknek nem érkezett vastag adóbevallási csomag, mert a korábbi években munkáltatói adómegállapítást vagy egyszerűsített adóbevallást választottak, de szeretnék hagyományos formátumban benyújtani a vagyonadó-bevallásukat, minden APEH ügyfélszolgálaton elérhető a nagy értékű vagyontárgyak bevallásához szükséges 1042-es nyomtatvány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×