INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szélerőmű-parkot vett az MVM

Infostart / InfoRádió
A Magyar Villamos Művek Zrt. megvásárolta a sopronkövesd-nagylózsi szélerőmű-parkot, ezzel a tulajdonába került 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás, a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka - jelentette be Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A nyolc szélkereket üzemeltető Hungarowind Kft.-t a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től vásárolták meg, a tranzakció értékéről mindössze annyit árultak el, hogy összhangban van az európai szélerőmű-létesítési költségekkel, és lehetővé teszi a befektetés piaci hozamoknak megfelelő megtérülést.

Mártha Imre jelezte, hogy az MVM további szélerőmű-akvizíciókat tervez a megújuló energia hasznosításának növelése érdekében.

A Magyar Villamos Művek tulajdonosként és résztulajdonosként több ezer megawatt beépített erőművi kapacitás felett rendelkezik a hagyományos energiahordozók - egyebek mellett atom, gáz - területén, megújuló energiakapacitása a mostani tranzakcióval lett 23 megawatt.

A sajtótájékoztatón Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója elmondta: a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba a jogszabályok támogatják, a villamosenergia-rendszernek kötelező átvennie az így termelt áramot. A szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a rendszer kiegyensúlyozásában. Tari Gábor beszámolt arról, hogy a Hungarowinddel sikerült megkötni az első olyan szerződést, amelyben az energiatermelő rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy visszaterheli az erőmű teljesítményét, amennyiben ezt az energiarendszer biztonsága szükségessé teszi.

Magyarországon jelenleg 180 megawatt szélerőmű-termelőkapacitás van, a MAVIR által kiadott építési kvóta 740 megawatt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk