INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Csak december közepén derül ki, lesz-e gázáremelés

Infostart / InfoRádió
Az olaj világpiaci drágulása a földgázárak emelkedését indokolná, ezt a hatást a forint-dollár árfolyam alakulása erősítheti, de gyengítheti is. Ez utóbbi tekintetben még nem látni tisztán - mondta az E.ON Hungária szóvivője az InfoRádió érdeklődésére. Kutas István emlékeztetett, hogy a szolgáltatóknak december elején kell az energiahivatalnál javaslatot tenniük az esetleges ármódosításra.

Magyarországon össznépi társasjátéknak számít, hogy pár héttel a gázárváltozások bejelentése előtt mindenki találgatja, hogyan változnak majd a tarifák - mondta az InfoRádiónak az E.ON Hungária szóvivője.

Kutas István hangsúlyozta: nem a politikusok határozzák meg az árakat, hanem egy árképlet és a forint-dollár árfolyam. Előbbi a kőolaj elmúlt kilenc havi átlagárához köti a földgáz árát, a dollár pedig azért meghatározó tényező, mert a szolgáltatók dollárért veszik a földgázt.

A kőolajárak emelkedése ugyan növeli a földgáz beszerzésének a költségeit, de nem lehet tudni, hogy a szolgáltatók milyen árfolyamon veszik a dollárt a földgázbeszerzéshez - tette hozzá a szóvivő.

Az egyetemes szolgáltatóknak, így az E.ON-nak is december elején egy javaslatot kell benyújtaniuk a Magyar Energiahivatalhoz arra vonatkozóan, hogy milyen irányban változtatnák a tarifákat - magyarázta Kutas István, hozzátéve: javaslataikat december közepéig kell véglegesíteniük, mert addigra válik világossá a kereskedők számára, hogy milyen árfolyamon tudják beszerezni a dollárt.

Vagyis december közepén látunk majd tisztán a gázárak ügyében, addig minden találgatás elhamarkodott - hangsúlyozta a szóvivő.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk