INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A Richter az év egészében stagnálást vár

InfoRádió / MTI
A Richter Gedeon Nyrt. a bevétel stagnálását várja 2009 egészében euróban számolva - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója Budapesten kedden sajtótájékoztatón.

A múlt évben 939,9 millió euró volt az értékesítés konszolidált nettó árbevétele a nemzetközi számviteli szabványok (IRFS) szerint.

Bogsch Erik közölte, hogy éves szinten a fedezeti hányad az első háromnegyedévi 56,7 százalékhoz hasonló lesz 2009 egészében, és hasonlóan alakul a 18,6 százalékos üzemi eredményhányad is. A fedezeti hányad az árbevétel arányában a hozzáadott érték, az üzemi eredményhányad pedig az üzemi szintű nyereség hányadát mutatja.

A korábbi várakozásokon a harmadik negyedévi gyorsjelentés alapján nem változatattak - mondta a vezérigazgató az MTI kérdésére. Csak az Egyesült Államokban számolnak a korábbi, dollárban számolva 5-10 százalékos növekedés helyett 20-25 százalékos forgalombővüléssel.

A belföldi piacon forintban nulla és 5 százalék közötti növekedés lehetséges, míg az Európai Unió tagországaiban várhatóan 10-15 százalékkal csökken a forgalom euróban számolva. Oroszországban pedig euróban 0-5 százalékos növekedéssel számol a Richter.

A társaság kedden tette közzé az IRFS alapján készült háromnegyedévi konszolidált beszámolót, amely szerint a cégcsoport adózott nyeresége 35,2 százalékkal 37,43 milliárd forintra nőtt, míg a 197,07 milliárd forint összes bevétel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Bogsch Erik megjegyezte, hogy a válság hatására a gyógyszerpiac világszerte stagnál, a mennyiség ugyan stabil, de az árak lemorzsolódtak.

A nagyon éles verseny miatt a belföldi piacon a magyarországi gyógyszergyártók hátrányos helyzetben vannak a külföldi gyógyszerforgalmazó cégekkel szemben. A vezérigazgató szerint az egészségügyi minisztérium és az egészségbiztosító képviselői nem néznek a számok mögé: a Richter a belföldi gyógyszerforgalmazáson mindössze ötmilliárd forint körüli üzemi nyereséget ér el, és kétmilliárdot visszafizet "különadó" formájában.

A társaság, elsősorban az anyacég költései miatt, évente 17 milliárd forintot fordít beruházásokra, és további 18 milliárdot kutatás-fejlesztésre, amivel nagyban hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez. A Richter az idén várhatóan mintegy kétmilliárd forintot fizet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájába a támogatott készítmények után fizetendő "különadóként", és több száz millió forintot tesz ki az orvoslátogatói díj is.

A Richter az év első kilenc hónapjában 13,73 milliárd forintot fordított beruházásokra, és ennek jelentős hányadát a Debrecenben épülő biotechnológiai projektre.

Bogsch Erik az InfoRádióban elmondta: néhány évvel ezelőtt még a magyar volt a legnagyobb felvevőpiac a Richter számára - ahogy általában a gyógyszeripair cégek számára az anyaországuk jelenti a legnagyobb piacot -, mára azonban csak a harmadik helyre került, Oroszország és az Egyesült Államok mögött.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk