eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Richter az év egészében stagnálást vár

A Richter Gedeon Nyrt. a bevétel stagnálását várja 2009 egészében euróban számolva - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója Budapesten kedden sajtótájékoztatón.

A múlt évben 939,9 millió euró volt az értékesítés konszolidált nettó árbevétele a nemzetközi számviteli szabványok (IRFS) szerint.

Bogsch Erik közölte, hogy éves szinten a fedezeti hányad az első háromnegyedévi 56,7 százalékhoz hasonló lesz 2009 egészében, és hasonlóan alakul a 18,6 százalékos üzemi eredményhányad is. A fedezeti hányad az árbevétel arányában a hozzáadott érték, az üzemi eredményhányad pedig az üzemi szintű nyereség hányadát mutatja.

A korábbi várakozásokon a harmadik negyedévi gyorsjelentés alapján nem változatattak - mondta a vezérigazgató az MTI kérdésére. Csak az Egyesült Államokban számolnak a korábbi, dollárban számolva 5-10 százalékos növekedés helyett 20-25 százalékos forgalombővüléssel.

A belföldi piacon forintban nulla és 5 százalék közötti növekedés lehetséges, míg az Európai Unió tagországaiban várhatóan 10-15 százalékkal csökken a forgalom euróban számolva. Oroszországban pedig euróban 0-5 százalékos növekedéssel számol a Richter.

A társaság kedden tette közzé az IRFS alapján készült háromnegyedévi konszolidált beszámolót, amely szerint a cégcsoport adózott nyeresége 35,2 százalékkal 37,43 milliárd forintra nőtt, míg a 197,07 milliárd forint összes bevétel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Bogsch Erik megjegyezte, hogy a válság hatására a gyógyszerpiac világszerte stagnál, a mennyiség ugyan stabil, de az árak lemorzsolódtak.

A nagyon éles verseny miatt a belföldi piacon a magyarországi gyógyszergyártók hátrányos helyzetben vannak a külföldi gyógyszerforgalmazó cégekkel szemben. A vezérigazgató szerint az egészségügyi minisztérium és az egészségbiztosító képviselői nem néznek a számok mögé: a Richter a belföldi gyógyszerforgalmazáson mindössze ötmilliárd forint körüli üzemi nyereséget ér el, és kétmilliárdot visszafizet "különadó" formájában.

A társaság, elsősorban az anyacég költései miatt, évente 17 milliárd forintot fordít beruházásokra, és további 18 milliárdot kutatás-fejlesztésre, amivel nagyban hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez. A Richter az idén várhatóan mintegy kétmilliárd forintot fizet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájába a támogatott készítmények után fizetendő "különadóként", és több száz millió forintot tesz ki az orvoslátogatói díj is.

A Richter az év első kilenc hónapjában 13,73 milliárd forintot fordított beruházásokra, és ennek jelentős hányadát a Debrecenben épülő biotechnológiai projektre.

Bogsch Erik az InfoRádióban elmondta: néhány évvel ezelőtt még a magyar volt a legnagyobb felvevőpiac a Richter számára - ahogy általában a gyógyszeripair cégek számára az anyaországuk jelenti a legnagyobb piacot -, mára azonban csak a harmadik helyre került, Oroszország és az Egyesült Államok mögött.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×