eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb történelmi csúcson az arany ára

Hétfőn is folytatódott az arany árának emelkedése: reggel 1.107,10 dolláron, új történelmi csúcson jegyezték a nemesfém unciáját Londonban. Az arany ezzel az idén már 25 százalékot drágult, az 1100 dolláros határt a múlt héten pénteken lépte át.

Az arany unciánkénti ára 2001 óta évről-évre emelkedik, és a drágulás üteme egyre gyorsul. Az ezer dolláros szintet szeptemberben haladta meg, majd szinte hetente új csúcsra emelkedett és alig két hónap alatt 100 dollárral nőtt.

Elemzők szerint a mostani, őszi drágulási hullámnak részben szezonális oka van: rendszerint októberben és novemberben a legélénkebb a kereslet az arany iránt. Fontosabb tényező ugyanakkor a dollár folytatódó gyengülése, és a pénteken megjelent kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci adat - az állástalanok aránya októberben 26 éves csúcsra, 10,2 százalékra emelkedett -, amely a válság elhúzódására utal.

További jelentős árfelhajtó faktor, hogy a várakozások szerint számos központi bank a közeli jövőben nem eladóként, hanem vevőként jelenik meg a piacon. Főként a portfóliójukat színesíteni, diverzifikálni kívánó ázsiai központi bankok jönnek szóba, mint például az indiai, amely a múlt héten bejelentette, hogy 200 tonnát vásárolt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aranytartalékának eladásra kínált bő 400 tonnás készletéből.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×