eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

Devizahitelek: finomítani kell még az MNB javaslatát

További finomításra, pontosításra van szükség - mondta a jegybanki javaslatról a portfolio.hu elemzője. Bán Zoltán szerint, ha a most ismertetett formában készül el a kormányrendelet, akkor a magyar piacon tevékenykedő bankok csökkenteni fogják a lakossági üzletágukat.

Jelentősen szigorítaná a bankok hitelkihelyezését a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint a háztartási hiteleknél, aki legfeljebb havi nettó 250 ezer forintos fizetést kap, annak törlesztő részlete forinthitel esetében nem haladhatja meg jövedelme 30 százalékát, az euróhitelek esetében a 23, más devizák esetében a 15 százalékát.

Magasabb jövedelműek esetén természetesen megengedőbb lenne a szabályozás, havi 500 ezer forintos nettó jövedelemig 40, 31 és 20 százalék lenne az arány. Aki havi félmillió forintnál is többet visz haza, az forinthitel esetén akár a jövedelme 50, euróhitelnél a 38, más hitelnél fizetése 25 százalékát fordíthatná törlesztésre a hitelösszeg megállapításakor.

A javaslatk szerint gépjárműhiteleket legfeljebb öt évre kellene adni, hitelként pedig forintkölcsönök esetében legfeljebb az autó árának 80, euróhitelnél 62, más devizánál pedig a 40 százalékát lehetne felvenni, azaz megnőne a szükséges önerő nagysága.

A portfolio.hu elemzője szerint a javaslatban három olyan elem is van, amelyre a bankok nem számítottak. Az egyik, hogy a korlátozás a forinthitelekre is vonatkozik, a devizahitelek korlátozását pedig a forinthitelekből vezeti le. Emellett jelentős megkötést tartalmaz a törlesztő részletre vonatkozóan, azt a jövedelemhez viszonyítva maximálja.

A bankokat ugyanakkor az is meglepte, hogy az MNB és a pénzintézetek kudarccal végződő tárgyalásai után a nemzeti bank önállóan terjesztette be a javaslatot, ami vagy diktátum lesz, vagy elfogadásáig hosszas tárgyalások következnek még - fogalmazott Bán Zoltán.

A szakember szerint a szabályozásnak rövidtávon nem lenne jelentős hatása, mivel a bankok jelenleg is igen szigorú hitelpolitikát folytatnak. Ha a pénzintézetek további szigorításra kényszerülnek, az jelentősen visszavetheti a lakossági üzletágat, amely végső soron bankfiókok bezárásához vezet.

Bán Zoltán hozzátette azt is: bár szabályozásra mindenképpen szükség van, a jegybanki javaslat sok kérdésre nem ad választ, például azoknak az ügyfeleknek a problémájára, akik jelenleg nem tudják fizetni a törlesztő részletüket, emiatt arra várnak, hogy a bankok szerződésmódosítással könnyítsenek terheiken.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×