eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Másodpercenként hatezer font új brit államadósság

Másodpercenként több mint hatezer font (1,9 millió forint) hitelt vett fel a brit kormány a múlt hónapban a recesszió okozta meredek adóbevétel-kiesések és a hatalmas gazdaságélénkítő kiadások okozta rekordhiány betömködésére.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint augusztusban 16,1 milliárd font hiánnyal zárt a brit államháztartás. Ez rekord erre a hónapra számítva; tavaly augusztusban a havi deficit nem érte el a 10 milliárd fontot.

A szombati The Times kiszámolta, hogy a brit közfinanszírozási szféra augusztusi nettó hiteligénye másodpercenként 6.015 font állami hitelfelvételnek felelt meg.

A részletesen lebontott számítás szerint a jelenlegi hitelfelvételi ütem mellett 3 óra 42 percnyi új államadósságból lehetne megvásárolni Cristiano Ronaldót, a világ legdrágább labdarúgóját, akit nemrég 80 millió fontért vett meg a Real Madrid a Manchester Unitedtől.

Kilenc óra 24 percnyi állami hitelfelvételből már egy Airbus A380-as is kapható; ez jelenleg a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe.

Alig több mint félévnyi új brit kormányadósságból pedig már a BP olajtársaság is megvehető lenne - áll a vezető londoni napilap szombati kimutatásában.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (54 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne.

Független londoni elemzők azonban az állami hiteligényről szóló legújabb adatok után a költségvetésben szereplő hiányprognózist is túl derűlátónak tartják.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég most azt jósolja, hogy a jelenlegi pénzügyi évben a hivatalosan előirányzottnál legalább tízmilliárd fonttal nagyobb lesz a deficit, de vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint idén 50 milliárd fontos hiánytúllépés is lehetséges.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a mostani költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×