INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A Gazprom elnökének kételyei

InfoRádió / MTI
Oroszország szerint kétséges lehet, hogy miként fizet Ukrajna a gázért jövőre, az ukrán elnökválasztást követően.

Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója szerint a januári elnökválasztás eredményétől függ, hogy a két ország közötti kapcsolat hogyan alakul tovább. A januári szállításokért február 7-én kell fizetnie Ukrajnának.

Hozzátette: Oroszország számára az lenne a kedvező, ha erős, politikailag stabil helyzet alakulna ki Ukrajnában.

Julija Timosenko ukrán miniszterelnök a múlt héten közölte, hogy Ukrajna már elegendő gázt helyezett el tározóiban, ami elég Európa téli gázellátásának fedezésére. A miniszterelnök a választások előtt igyekszik elkerülni egy újabb gázvitát Oroszországgal.

Alekszej Miller szerint decemberig nem lesz gond a kifizetésekkel. Jelenleg nagyon jó a kapcsolat Ukrajnával a gázszállítás kérdésében, mivel Kijev betartja a szerződésben vállalt kötelezettségeit a fizetésre és a szállításra vonatkozóan - mondta a Gazprom vezérigazgatója.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szeptember elején azt tanácsolta a Gazprom vezérigazgatónak, hogy ne adjanak előleget a gáz tranzitdíjára Ukrajnának. Az elnök azt javasolta, hogy tartsák magukat szigorúan a meglévő szerződéshez. Közben a Gazprom már 2010 első negyedére is kifizette a Nyugat-Európába irányuló szállítások tranzitdíját, összesen mintegy 2,2 milliárd dollárt, de az ukrán Naftogaz újabb előleget kért.

Vlagyimir Putyin hamarosan Harkivban, az orosz-ukrán gazdasági együttműködési bizottság ülése alkalmából tárgyal Julija Timosenkóval. A hivatalos közlés szerint a repülőgépgyártásról és a közlekedési ágazatról. Nem hivatalos közlések szerint azonban a fő téma a gáz és egy Ukrajnának nyújtandó orosz hitel lesz.

A címlapról ajánljuk