eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megint hosszú hétvége: biztonságban van-e a forint?

Miközben idehaza csütörtökön és pénteken pihenni fog az egész ország, addig külföldön nem szünetel a kereskedés, így a forint piacán is lehet mozgolódás. Ennek kapcsán két forintpiaci szereplőt kérdezett meg a Portfolio a hazai fizetőeszköz hosszú hétvégi kilátásairól. Meglátásuk szerint nem lesznek nagy kilengések az árfolyam tekintetében és nem bántják majd a forintot, inkább hétfőn lehet rendeződés az MNB kamatdöntése miatt.

Nem érzek pánikhangulatot - mondta a portfolio.hu-nak nyilatkozva Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője, aki szerint ezért nem lesz nagy mozgás a forint árfolyamában a munkaszüneti napokon. "Összességében inkább gyengülésre áll a zászló, de nem hiszem, hogy nagy mozgások jönnének, mert a magyar bankok nélkül a likviditás nagyon szűkös" - tette hozzá a szakember, aki úgy véli, hogy nagy pörgés éppen ezért nem lesz a piacon.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales üzletkötője szintén úgy fogalmazott, hogy inkább a gyengülés irányába mozdulhat a hosszú hétvégén a forint. A dollár és a frank legutóbbi erősödése is a kockázatkerülés felerősödésére utal - tette hozzá.

A Commerzbank szakértője is arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon gyenge forgalom jellemezheti majd a következő két nap forintpiaci kereskedését, külföldön is csak szeptemberben indul be igazán a forgalom.

Kolba Miklós kiemelte, hogy külföldön nem fognak ránk koncentrálni. Lesznek ugyan amerikai makrogazdasági adatok, de erre nem lesz jelentős forintreakció - vetítette előre az ING kereskedője, aki megjegyezte: nem esnek majd neki a piacnak. Hasonló véleményen van Karsai Péter, a Commerzbank szakértője, nem hiszi ugyanis, hogy nagyon bántanák majd a forintot a következő két napban megjelenő amerikai makrogazdasági adatok hatására. Nem lesznek annyira lényegesek a tengerentúli adatok - fűzte hozzá Karsai, aki szerint a következő két napban megfoghatja a gyengülést a 275-ös szint.

Minimális mozgás

Csütörtök délután a heti rendszerességgel megjelenő munkanélküli segélykérelem statisztikára figyelnek külföldön, ezt követően pedig leading indicators júliusi értéke és a Philadelphia Fed index adata okozhat meglepetést. Pénteken az amerikai használt lakások múlt havi alakulása mutathat irányt a külföldi befektetőknek.

Mindkét piaci szereplő emlékeztetett arra, hogy a befektetők már inkább a Magyar Nemzeti Bank hétfői kamatdöntésére koncentrálnak. Az elemzői konszenzus elég egységesnek tűnik: a szakértők döntő többsége 50 bázispontos kamatvágásra számít a Monetáris Tanács jövő heti ülésén.

A rövid hét eddigi kereskedési napjain is már minimális mozgásokat produkált a hazai fizetőeszköz az euró ellenében, a 270-274,50-es szűk sávban mozogtak a jegyzések. Egy hét alatt 0,2 százalékot tudott erősödni a forint, ami elmarad a lengyel zloty 0,4, illetve a cseh korona 0,6 százalékos felértékelődésétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×