INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Már áramot termel a dömsödi biogáz erőmű

InfoRádió / MTI
Megkezdte működését Magyarország harmadik legnagyobb biogáz üzeme a Pest megyei Dömsödön, az üzem évi 11 gigawattóra energiát állít elő, ami mintegy 3 000 háztartás ellátásához elegendő mennyiséget jelent - közölte a beruházó ELMIB csoport.

Az 1,9 milliárd forintos beruházással épített erőmű a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is.

Az üzem 60 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi 11 gigawattóra villamos-energiát állít elő, ami egy Dömsöd méretű város - mintegy háromezer háztartás - villamos-energia igényének kielégítésére elegendő. Az erőmű 75 százaléka az ELMIB csoport, a fennmaradó hányad 5 magánszemély tulajdonában van.

Az új dömsödi erőmű egyike az ELMIB csoport idei erőmű-fejlesztési projektjeinek. Az energetikai társaság - hosszú távú stratégiájának megfelelően - áprilisban írt alá megállapodást Kaposváron biomassza erőmű létesítéséről, de hasonló erőműveket tervez az ország számos más településén is.

A beruházó cég 2009 márciusában Tatabányán az önkormányzattal együtt vásárolt meg egy gázmotoros erőművet, Kaposváron pedig 8 milliárd forintos beruházással épít biomassza erőművet, amely 2012-től üzemel majd.

Az ELMIB cégcsoportjához több hazai, és három külföldi leányvállalat tartozik. Az ELMIB infrastruktúra beruházóként jelent meg a magyar energetikai piacon, fő tevékenységi területei a földgáz- és áramkereskedelem, a földgáz elosztás, a közvilágítás üzemeltetés, valamint az intézmények és közvilágítási rendszerek korszerűsítése.

A címlapról ajánljuk