eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Már áramot termel a dömsödi biogáz erőmű

Megkezdte működését Magyarország harmadik legnagyobb biogáz üzeme a Pest megyei Dömsödön, az üzem évi 11 gigawattóra energiát állít elő, ami mintegy 3 000 háztartás ellátásához elegendő mennyiséget jelent - közölte a beruházó ELMIB csoport.

Az 1,9 milliárd forintos beruházással épített erőmű a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is.

Az üzem 60 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi 11 gigawattóra villamos-energiát állít elő, ami egy Dömsöd méretű város - mintegy háromezer háztartás - villamos-energia igényének kielégítésére elegendő. Az erőmű 75 százaléka az ELMIB csoport, a fennmaradó hányad 5 magánszemély tulajdonában van.

Az új dömsödi erőmű egyike az ELMIB csoport idei erőmű-fejlesztési projektjeinek. Az energetikai társaság - hosszú távú stratégiájának megfelelően - áprilisban írt alá megállapodást Kaposváron biomassza erőmű létesítéséről, de hasonló erőműveket tervez az ország számos más településén is.

A beruházó cég 2009 márciusában Tatabányán az önkormányzattal együtt vásárolt meg egy gázmotoros erőművet, Kaposváron pedig 8 milliárd forintos beruházással épít biomassza erőművet, amely 2012-től üzemel majd.

Az ELMIB cégcsoportjához több hazai, és három külföldi leányvállalat tartozik. Az ELMIB infrastruktúra beruházóként jelent meg a magyar energetikai piacon, fő tevékenységi területei a földgáz- és áramkereskedelem, a földgáz elosztás, a közvilágítás üzemeltetés, valamint az intézmények és közvilágítási rendszerek korszerűsítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×