eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kockázatos a Capital Partners a PSZÁF szerint

A csehországi székhelyű Capital Partnersszel való üzletelés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint kockázatos a magyar befektetők számára, a felügyelet már vizsgálja a befektetési szolgáltató itteni tevékenységét.

A PSZÁF hétfőn jelentette be honlapján, hogy átfogó vizsgálatot indított a csehországi székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató Magyarországon működtetett függő ügynöki hálózatával, illetve egyes függő ügynökök tevékenységével kapcsolatban. Függő ügynök, aki csak egy szolgáltató termékét kínálja.

Az ügynökhálózat a felügyelet szerint az ügyfelek számára átláthatatlan közvetítői rendszerként működik. A PSZÁF a szolgáltató tevékenysége kapcsán több kockázatra is felhívta a befektetők figyelmét, köztük arra, hogy a cég magyar ügyfelei esetében a szerződések szerint a cseh jogrend az irányadó, és a prágai bíróság illetékességét kötötték ki.

Az ügynökhálózat kifejezetten magas - a jellemző piaci átlag többszörösének megfelelő - megbízási díjjal dolgozik. Az MTI piaci körökből származó információi szerint a tranzakció értékének 2 százalékát elérő jutalékot számítanak fel.

Az ügynökök a forgalom alapján kapnak jutalékot a Capital Partnerstől, ezért alapvető érdekük, hogy rábeszéljék az ügyfeleket az ügyletelésre, függetlenül attól, hogy a kérdéses ügyletek valóban az ügyfél érdekeit szolgálják-e - figyelmeztet a felügyelet.

A PSZÁF ismerteti: a tudomására jutott információk arra engednek következtetni, hogy egyes ügyfelek olyan értékpapírok vásárlására kaptak tanácsot, amelyeknek a piaci helyzete alapján nem volt esély az árfolyam növekedésére. Az értékpapírok árfolyamváltozását ugyanakkor az ügynökök bizonyosan várható eseményként állították be, ügyletkötésre ösztönözve ezzel az ügyfeleket, miközben az ármozgási előrejelzés esetlegességéről nem tájékoztatták őket.

Az MTI úgy tudja, az ügynökök amerikai, ázsiai részvényeket kínáltak a magyar befektetőknek.

A vizsgálat eredményeiről a felügyelet tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekreől beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×