eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Aranykor után modellváltást sürget a bankszövetség elnöke

A bankszektor aranykorának nevezte az elmúlt tíz évet a bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter az első bankárkonferencián tartott beszédében elmondta: a válság után modellváltásra lesz szükség a magyar bakszektorban, a pénzintézeteknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a fogyasztóvédelmi szempontokra és a társadalmi felelősségvállalásra.

Modellváltásra van a magyar bankszektorban - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke az első bankárkonferencián.

Felcsuti Péter a bankszektor aranykorának nevezte az elmúlt tíz évet. Kifejtette: ebben az időszakban a magyarországi pénzintézeteknek évente átlagosan 18 százalékkal nőtt a hitelállományuk és 15 százalékkal a nyereségük. Erősödött a verseny, valamint az ügyfelek számára a termékek ára és minősége. Ezt a sikeres és kiegyensúlyozott időszakot zavarta meg a válság - tette hozzá.

A Magyar Bankszövetség elnöke megalapozatlannak tartja azokat a vélekedéseket, hogy a bankszektor a felelős a devizahitelesek eladósodásáért. Kiemelte: a hibás gazdaságpolitika a felelős, amely a magas lakossági fogyasztást ösztönözte az elmúlt években.

Felcsuti Péter ugyanakkor azt mondta: a bankszer felelős a svájci frank hitelek túlsúlya miatt, illetve azért is, hogy a bankok közötti verseny okán gyenge volt a kockázatkezelés.

A pénzintézetek elhanyagolták a fogyasztóvédelmi szempontokat, nem volt megfelelő a panaszkezelés és a társadalmi felelősségvállalás, emiatt a magyar bankok társadalmi elismertsége mélyponton van, és gyenge vigasz, hogy ezzel nem állnak egyedül a világban - hangsúlyozta.

A bankszövetség elnöke visszautasította a túlzott külföldi banki tulajdonosi arány miatt érkező támadásokat, hangsúlyozva, a külföldi bankok 1400 milliárd forint tőkét fektettek be, 25 ezer alkalmazottjuk van és több száz milliárd forint adót fizetnek évente. Ennél is fontosabb Felcsuti Péter szerint, hogy a válság kirobbanása óta az anyabankok vállalják a magyar leányok tőkével való ellátását.

Lecsökkent a bankok kockázatvállalási hajlandósága, miközben a magyar gazdaságnak szüksége van a forrásokra - közölte Felcsuti Péter. Szólt arról is, az elkövetkező éveknek a megtakarításokról kell szólniuk, amihez a bankszektornak alkalmazkodnia kell. Felértékelődik a költséghatékonyság, alacsony növekedésre lehet számítani az egész szektorban - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×