eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Nyugat-európai tőzsdék: tovább lefelé a lejtőn

A csütörtöki pihenő után a nyugat-európai részvénypiacok pénteken folytatták útjukat lefelé a lejtőn, követve a Wall Street csütörtöki és az ázsiai piacok pénteki rosszabbodását.

A német kormány csütörtöki jelzése, hogy hajlandó nagyobb felelősséget vállalni EU-tagországok közösségi megsegítésében, valamicskét segített ugyan az euró árfolyamának, de a részvénypiacot arra figyelmeztette, hogy a gazdasági kilátások egyhamar nem javulnak.

Szokás szerint a bankok a fő vesztesek, 1-6 százalék közötti olcsóbbodással, gyenge eredmény- és osztalékkilátásaik miatt

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2,2 százalékos veszteséggel kezdett, az első óra vége felé 2,5 százalékos veszteséggel 744,57 pontnál tartott, 10,51 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 1,24 százalékos veszteséggel kezdett, egy óra múlva 2,33 százalékos veszteségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 1,93 százalékos veszteséggel indult, egy óra múlva 2,72 százalékos veszteségben volt.

Párizsban a CAC-40 1,50 százalékos veszteséggel nyitott, egy óra múlva 2,73 százalékos veszteségnél járt.

Háromhavi mélypont közelében az euró

Az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,2587 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, tőzsdenyitás után egy órával 1,2591 dollárnál tartott, 0,0075 dollárral olcsóbban a csütörtöki későinél, 9,92 százalékkal gyengébben a dollárhoz képest, mint év végén. Kora reggel 0,0078 dollárral volt olcsóbb a csütörtöki későinél. Szerdán háromhavi mélységbe esett a dollárhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×