eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már a hagyományos nyugdíjat választók vannak kevesebben

Emelkedett a magánnyugdíjpénztári tagok száma 2008-ben, és kis mértékben, de már meghaladja a hagyományos nyugdíjat választók számát - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. Mind a kiegészítő biztosítások, mind az önkéntes magánnyugdíjpénztárak esetében óriási különbségek figyelhetők meg az egyes társadalmi csoportok között.

Kis mértékben ugyan, de emelkedett a magánnyugdíjpénztári tagok száma 2008-ban, így némileg meghaladja az állami nyugdíjellátást választók számát - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.

Bacher János, a piackutató ügyfélkapcsolati igazgatója kiemelte: a felmérés eredményei szerint a 15-69 éves korosztály aktív tagjainak 44 százaléka tagja valamely magánnyugdíjpénztárnak, míg 43 százaléka csak az állami nyugdíjat választotta. Hozzátette: a tavalyi volt az első év, amikor meghaladta a magánpénztárakat választók száma az állami nyugdíjat választókét.

A magánnyugdíjpénztári tagok egynegyede még önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkezik, míg az állami nyugdíjat választóknak csak 14 százaléka próbálja meg a várható nyugdíjának összegét ilyen kiegészítő biztosítással megnövelni - közölte Bacher János.

Az, hogy valaki a magán- vagy az állami nyugdíjat választja, leginkább az életkortól függ. A 29 év alatti biztosítottak körében 63 százalékos a magánnyugdíjpénztárak szolgáltatásait igénybe vevők aránya, ezzel szemben a még aktív 50 év felettiek között ez az arány csak 27 százalék. Egyéb jellemzők, mint például az iskolai végzettség, a jövedelem, vagy a lakóhely tekintetében aránylag kis különbségek figyelhetők meg a nyugdíjtípus választása során - fejtette ki.

Az ügyfélkapcsolati igazgató hangsúlyozta: a kiegészítő biztosításoknál óriási különbségek figyelhetők meg az egyes társadalmi csoportok között. Míg például a felsőfokú végzettségűek 25 százaléka rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig az alapfokú végzettségűek körében ez a szám csak 6 százalék.

Ugyanez látható a jövedelmek függvényében is, hiszen a 200 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők 19 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag, a 100 ezer forint alatti jövedelmű háztartásban élők esetében pedig ez a szám 9 százalék - emelte ki Bacher János.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×