eur:
388.72
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az euró sem csodaszer a válság kezelésében

A pénzpiaci válság kapcsán Dániában és Nagy-Britanniában is felvetődött, hogy be kellene vezetni az eurót. A skandináv országban már hónapok óta politikai téma, hogy csatlakozni kell az euróövezethez, az egyébként EU szkeptikusabb Londonnak viszont egyelőre csak az unió javasolja a közös fizetőeszköz átvételét. Szakértők szerint minden országnak nagyobb stabilitást hoz az euró.

Politikai tőkeszerzés, vagy a gazdaság tényleges stabilizálása? Egyelőre kérdés, hogy mi mozgatja a még nemzeti valutát használó uniós országokat akkor, amikor azt mondják: a pénzügyi válság is bebizonyította, hogy szükség lenne euróra.

A 2004-ben és utána csatlakozott tagállamokon kívül Svédország, Dánia és Nagy-Britannia sem vezette be annak idején az eurót. Utóbbi két országban most felvetődött, hogy a válság könnyebben lenne kezelhető, ha euróval lehetne fizetni.

Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő a pénzpiaci krízis közepén azt mondta, országa a mostani válságban annak az árát is fizeti, hogy kívül maradt az EU közös monetáris övezetén. Madár István, a portfolio.hu elemzője ezzel nem ért teljesen egyet.

"A dánoknál azért eget verő probléma most sincsen, igazából az olyan kicsi, stabil gazdaságok, mint a dán, sokkal kevésbé érintettek a válságban, mert fejlett, európai uniós országként egy kicsit az eurózóna tagjaként tekint rájuk a befektetői kör, ráadásul ők nagyon régóta rögzítik az árfolyamukat az euróhoz" - fogalmazott.

Így viszont felvetődik, hogy a dán kormányfő valóban a gazdaságot félti, vagy csak politikai tokét akar mindebből kovácsolni, Anders Fogh-Rasmussen ugyanis már hónapok óta azzal kampányol, hogy a következő három évben népszavazást akar az euró átvételéről.

Nagy-Britanniában egyelőre nem került napirendre az euró átvétele, csak a luxemburgi kormányfő, az eurócsoport elnöke javasolta Londonnak, hogy a válság könnyebb kezelése érdekében minél előbb át kellene venni a közös fizetőeszközt.

Jean-Claude Juncker a Rheinischer Merkur című lapnak azt mondta, "a válság ösztönzést adhat az euró bevezetéséről szóló vita újraindításának. Ha elcsitul a vihar, akkor a briteknek érdemes lesz elgondolkodniuk azon, hogy nem lenne-e jobb az unió valamennyi testületében egyenrangú félként képviseltetniük magukat".

Madár István elemző szerint Nagy-Britannia sok tekintetben különbözik Dániától, hiszen angolszász országként jobban részt vett a jelzálog-hitelezési és értékpapír folyamatban, ami a válságot okozta, szóval náluk eurózónatagként is jelentkeznének problémák. Hozzátette, ettől függetlenül egyik országnak sem jelentett volna hátrányt az euró, ahogy a forinthoz képest a szlovák koronát is kevésbé ingatta meg a válság, pedig Szlovákia csak januártól veszi át az eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×