eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem hoz jelentős többletbevételt a drága benzin

A portfolio.hu elemzője szerint az év végére 15 milliárd forint többletbevételt hozhat az államnak az üzemanyagárak emelkedése. Madár István emlékeztetett: a benzin és a gázolaj jövedéki adója fix, így költségvetési többletet csak az áfa hozhat - csak úgy, mint az élelmiszerek esetében, ott azonban jóval kisebb lehet a pluszbevétel.

A költségvetést érdemben nem befolyásolja az az éves szinten körülbelül 15 milliárd forintos összeg, amely a magas üzemanyagárak miatt folyik be az államkasszába - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

A Pénzügyminisztérium a költségvetés tervezésekor 290 forintos literenkénti üzemanyagárral számolt, ami most 310-320 forint körül mozog. Ez az áfa-bevételeket emeli, a jövedékiadó-bevételeket azonban nem érinti, mert azok függetlenek attól, mennyit kell fizetni a benzinért és a gázolajért - tette hozzá Madár István.

Emellett a kormány kompenzációt fizet a Volán-társaságoknak, nemrégiben pedig erről egyezett meg a fuvarozókkal is - jegyezte meg az elemző.

A második félév sem hozhat olyan jelentős bevételnövekedést, ami jelentősen átalakítaná a költségvetés számait: az élelmiszereknél valamelyest enyhülhet az árnyomás, hiszen az idei termés jobbnak ígérkezik a tavalyinál, sőt, az utóbbi napok adatai arra engednek következtetni, hogy talán az üzemanyagárak száguldása is megáll - fűzte hozzá Madár István.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×