eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Harminc százalékkal emelkedhet a cigaretta ára

Harminc százalékkal emelkedhet a cigaretta ára, ha megvalósul az Európai Bizottság javaslata. Eszerint az Európai Unióban 2014-ig fokozatosan emelkedne a dohánytermékek jövedéki adóminimuma. A bizottság adó- és vámügyi biztosa az InfoRádiónak elmondta, az adóemelés 13 százalékkal csökkentheti a magyarországi cigarettafogyasztást.

Fokozatosan emelné a dohánytermékek jövedéki adóminimumát 2014-ig az Európai Bizottság javaslata.

A tervezetnek két fontos célja van - nyilatkozta az InfoRádiónak az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa. A fontosabbik a dohányzás visszaszorítása, az ugyanis az egyik vezető halálok az unió területén - mondta Kovács László.

A másik cél szavai szerint az egységes belső piac zavartalan működése. Ugyanis ha nagyok a különbségek a jövedéki adó mértékében és így az árban tagállamok között, akkor ezzel azt ösztönözzük - mutatott rá a biztos -, hogy a másik tagállamban vásároljanak cigarettát. Ez ugyan törvényes - tette hozzá -, de kiszámíthatatlanná teszi az adott ország költségvetési bevételeit, és a csempészésnek is jót tesz.

A politikus kifejtette: a dohánytermékek jövedéki adója két részből áll. Az első egy árarányos elem, ami a kereskedelmi árra van kiszámolva: eddig annak 57, a jövőben 63 százaléka lesz. A másik elem egy fix összeg, jelenleg 64 euró ezer szál cigarettánként, amit 90 euróra szeretnénk fölemelni.

Magyarországon valószínűleg mindennek hatására 30 százalékkal nőne a cigaretta ára - jelentette ki Kovács László. Összehasonlításul hozzátette: Bulgáriában és Szlovákiában ez az emelkedés várhatóan 36, Csehországban 31, Lengyelországban pedig 47 százalékos lesz. Azzal számolunk - mondta -, hogy mindez 13 százalékkal fogja visszavetni a fogyasztást, elsősorban is a fiatalok körében.

A bizottság javaslatáról az Európai Palament és az Európai Tanács közösen fog határozni. Ami a parlament álláspontját illeti - jegyezte meg Kovács László -, ott valószínűleg erősebbek lesznek az egészségügyi megfontolások a dohánylobbi erejénél. A tagállamoknál pedig a magasabb költségvetési bevételek ígérete fogja elnyomni a dohánylobbi szavát - vélekedett a biztos.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×