eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Emelkednek a reálkeresetek - nem várható kamatemelés

A reálkeresetek első öt havi adatai megerősítették azt a várakozást, miszerint a jegybank júliusban nem emeli az alapkamatot - vélekednek makrogazdasági elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint a január-májusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január-májusban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint, ha magasabbak lettek volna az adatok, akkor sem valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank emelte volna a kamatot a gyors forint-felértékelődés miatt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is úgy vélte: a májusi számok megerősítették azt a várakozást, miszerint a jegybank júliusban változatlanul 8,5 százalékon hagyja az alapkamatot.

Mindkét elemző kiemelte, hogy a bérkiáramlás növekedésének lassulása a versenyszférában kedvező, megnyugtató az infláció szempontjából. A versenyszférában január-májusban 10,2 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset a január-áprilisi 10,7 százalék után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×