eur:
389.78
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kozák Ákos: a marketing nem egyenlő egyetlen koordinátorral

Éves árbevételük 3 százalékát fordítják marketingre a magyarországi cégek a Magyar Marketing Szövetség kutatása szerint. Kozák Ákos, a szövetség elnöke elmondta: ez a szám megfelel a nemzetközi átlagnak. Ugyanakkor sok helyen csak egyetlen ember foglalkozik a területtel.

Éves árbevételük 3 százalékát fordítják marketingre a magyarországi cégek - derül ki a Magyar Marketing Szövetség kutatásából. Ez az eredmény szerintem nagyjából megfelel egy átlagos európai szintnek - mondja a szervezet elnöke, Kozák Ákos.

Hozzátette: a megkérdezett szervezetek kilenc tizedének van valamilyen marketingtevékenysége. Külön erre a célra létrehozott egység azonban csak a cégek kétharmadánál van. A nagyvállalati szektor persze szinte kötelező jelleggel, modellszerűen működtet marketingosztályt - mutatott rá az elnök.

Viszonylag nagy marketinglétszámok jöttek ki, a cégek akár 4-10 főt is foglalkoztatnak a központi marketingterületeken - fejtette ki Kozák Ákos. Akiknél nem képezi szerves részét a cégnek a marketing, ott általában azt mondják, hogy az nem éri meg, túl drága. A cégek egyharmada ugyanakkor nem igényli, hogy többet foglalkozzanak ezzel a területtel. Minden hetedik válaszadónak pedig nincs megfelelő szakembere - sorolta a felmérés eredményeit Kozák Ákos.

Az elmúlt 10 évben tulajdonképpen minden, a piaccal kapcsolatban álló szervezet kiépítette a marketingrészlegét - jelentette ki a szövetség vezetője. Persze - tette hozzá - a szűken vett üzleti életben, ahol nem végfogyasztóknak adnak el a vállalatok, nem minden esetben fejlett ki rendesen a marketing.

A vállalatok többsége azért dolgoztat legalább egy, marketinggel foglalkozó embert. A marketingszövetség azonban törekszik arra - mondta Kozák Ákos -, hogy ne fogadjuk el azt az állapotot, amikor a marketing egyenlő egy koordinátorral.

Próbálom pozitívan szemlélni azt, hogy a vállalatok 90 százalékának van marketingtevékenysége - mondta az elnök, megjegyezve: kétségtelenül sok a fejleszteni való.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×