eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kötelező lesz a zöld kártya a lakásokra

Zöld kártya már nem csak az autóknál, hanem a lakásoknál is létezik, az új ingatlanokra ugyanis jövő januártól, a meglévőkről pedig 2012-től lesz kötelező az energetikai jellemzők tanúsítása. Az InfoRádiónak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint az energiatanúsítvány növelheti, vagy éppen csökkentheti a lakások értékét.

Ez egy műszaki állapotfelmérés, amit célszerű a lakás eladójának megtennie - magyarázta az InfoRádiónak a Magyar Közlönyben is megjelent kormányrendeletet Borsi László, aki hozzátette: a zöld kártya akár növelheti is a lakás értékét, de csökkentheti is, ha rossz állapotban van az ingatlan.

Az ingatlanszakértő szerint érdemes elvégeztetni egy szakemberrel az energetikai állapotfelmérést, és a pénztárcánk függvénye, hogy belevágunk-e valamilyen felújításba.

Ha nincs pénz a felújításra, akkor áron alul lehet értékesíteni a lakást - mondta a szakértő, aki szerint a rossz besorolást a vevő értékcsökkentésként fogja kezelni.

Az energia-audit legutolsó kategóriája az I, a legfelső pedig az A+ - de C kategória alatt már nem megfelelő szintű energetikai fogyasztásúnak számít a lakás.

Az energiatanúsítvány, vagyis a zöld kártya új elem lesz a lakáspiacon, és konkrétan jelentkezik majd az árakban is - véli Borsi László, hozzátéve: ez nem jelenti a használt lakások automatikus árcsökkenését, mert ha a tulajdonosnak van pénze a felújításra, vagy eleve jó állapotban van az ingatlan, akkor az jó minősítést kaphat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×