eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elkerülhetetlen az újabb kamatemelés?

Újabb kamatemelést valószínűsít a vártnál nagyobb, 7 százalékos májusi éves infláció miatt Kopits György, a jegybank monetáris tanácsának tagja. A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakember január óta valamennyi kamatdöntő ülésen a szigorítást támogatta.

Korábban Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is arról beszélt, hogy a kedvezőtlen inflációs adatok miatt további kamatemelésekre lehet szükség, Simor András jegybank-elnök viszont úgy vélte: az emelés és a szinten tartás esélyei azonosak.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé legfrissebb adatait, amelyek szerint májusban 7 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

A bejelentés után londoni feltörekvő piaci elemzők is módosították kamat-előrejelzéseiket; a szakértői konszenzus szerint a harmadik negyedévben 9 százalékra emelkedik a magyarországi jegybanki alapkamat.

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szintén úgy véli, hogy a májusi 7 százalékos inflációs adat elkerülhetetlenné teszi a további kamatemelést.

Forián-Szabó Gergely az InfoRádióban azt mondta: a 10 nap múlva esedékes ülésén a Monetáris Tanács 25 bázisponttal emelheti a jelenleg 8,5 százalékpontos jegybanki alapkamatot.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×