eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az adó- és a szociális rendszert vizsgálja át a kormány

A kormány komplex gazdaságélénkítő programon dolgozik annak érdekében, hogy az elmúlt két év sikeres stabilizációját követően felgyorsulhasson a növekedés, erőteljesebbé váljon a felzárkózás.

A kormány a kétnapos dobogókői tanácskozásán vitatta meg az új gazdaságélénkítő programjának részleteit. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek célja, hogy felgyorsulhasson a növekedés, erőteljesebbé váljon a felzárkózás.

A programnak nem része új vagyoni típusú adó bevezetése, ugyanakkor kiterjed a legfontosabb adópolitikai kérdésekre, a szociális rendszer elemeire, a képzési rendszerek átalakítására.

A kabinet közleménye szerint a program arra keresi a választ, hogyan lehet olyan versenyképesség-javító intézkedéseket tenni, hogy közben ne kerüljön veszélybe a konvergenciaprogram által kijelölt egyensúlyi pálya, és megőrizhető legyen a szociális biztonság.

Az adózási kérdések mellett hangsúlyosak lesznek azok a tényezők, eszközök is, amelyek elősegítik a beruházások, a fejlesztések, illetve egyes régiók felzárkózásának gyorsítását.

Az adóváltozásoktól, valamint a szociálpolitikai rendszer munkára ösztönző hatásának erősítésétől a kormány a foglalkoztatás növelését, jelentős számú új munkahelyet remél, amely szintén elősegíti a tartósan magasabb szintű növekedést, és a kiegyensúlyozottan emelkedő életszínvonalat.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a program kidolgozásának ideje alatt minden egyes hír az egyes részkérdésekről csak találgatás, melyekre a tárca nem kíván reagálni, a részletek ismertetése legkorábban ősszel várható.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a dobogókői kormánykonzultáció és a frakció által is elfogadott javaslatokról egyeztetést kezdeményeznek majd az SZDSZ-szel, és a többi parlamenti párttal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×