eur:
388.52
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország áramexportőrré válhat

Magyarország villamosenergia-importőrből exportőrré válhat, ha megvalósulnak mindazok az erőművi beruházások, amelyeket már megkezdtek vagy terveznek a beruházók. Elsősorban a Balkánra szállíthatunk áramot - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A Financial Times a napokban azt írta egy magyarországi tudósításában, hogy a folyamatban lévő erőművi beruházások nyomán az ország a térség meghatározó áramexportőrévé válhat. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 4500-5000 megawattnyi új erőművi kapacitás építése vagy tervezése van folyamatban.

Bercsi Gábor nemcsak a nagy gázerőművek, de kisebb, jellemzően biomassza alapú erőművek piacán is fellendülésre számít. Mint mondta, a megkezdődött beruházások és a tervek alapján a következő öt évben nagyjából 4500-5000 megawattnyi kapacitásbővülés várható.

Ezalatt természetesen más területen visszaeséssel kell számolni, például le kell építeni a korszerűtlen erőműveinket. A villamos energia iránti igény növekedése is előrevetíthető, de még ezek együttesének következtében is nemhogy importigénye nem lesz Magyarországnak, de még exportra is szállíthat áramot. Eddig nagyjából a felhasználás 8 százaléka származott importból.

Bercsi Gábor szerint mintegy 1200 megawattnyi áramot szállíthatunk külföldre, elsősorban a Balkánra, Szerbiába, Horvátországba vagy Romániába.

A kapacitásbővüléssel együtt azonban érdemes a szállítókapacitást is bővíteni, a célországok irányába ugyanis még nem elégséges ezek szintje.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×