eur:
388.97
usd:
361.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Melyik adót kell csökkenteni a tőkevonzáshoz?

Magyarország két hellyel visszacsúszott és így Európa hetedik legvonzóbb befektetői célpontja - derül ki az Ernst and Young felméréséből. A gazdasági tárca szakértője ezt nem tartja túl aggasztó jelne, bár azzal egyetért a több gazdasági elemzővel, hogy az ország tőkevonzó képességén bőven van mit javítani.

Az Ernst and Young minden évben felméri Európában az országok tőkevonzó képességét. Eszerint Magyarország helyzete romlott tavalyhoz képest, hiszen az ötödikről a hetedik helyre csúszott vissza. Mindez a társaság magyarországi vezérigazgatója szerint szorosan összefügg az elmúlt év eseményeivel, a politikai stabilitás romlásával.

Havas István elmondta azt is: bár Európa fejlettebb részein a tőkét főleg a szolgáltató szektorba helyezik a befektetők, és csak 40 százalékban az ipari termelésbe, Magyarországon 55-60 százalékban az iparba áramlik a pénz, és az új munkahelyek 87 százaléka is itt jön létre.

Havas István az elmúlt évet közepesnek értékelte a tőkebeáramlás szempontjából.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára arra mutatott rá, hogy az ország relatív tőkevonzó képessége ugyan csökkent, de az egy főre vetített beáramló tőke mértékét tekintve még mindig élen állunk a régióban. Egyed Géza hozzátette: abszolút értékekben megelőzött minket Lengyelország vagy Oroszország, ezek azonban sokkal nagyobbak Magyarországnál.

Helyzetünket az adórendszer átalakítása javítaná, szerinte mind az adócsökkentés, mind a rendszer egyszerűsítése növelné a beáramló tőke mennyiségét - véli Egyed Géza.

Bonyolult adórendszer

Az Ernst and Young adóigazgatója azonban ettől nem vár nagy csodát. Vámosi-Nagy Szabolcs rámutatott: az adórendszer bonyolultsága, és a béreket terhelő adó mértéke csak a hetedik szempont egy befektető számára. Mint mondta, a tőketulajdonosok akkor látnak perspektívát az országban, ha nyereségüket könnyen tudják kivinni, azaz ha a nyereséget terhelő adók az alacsonyak.

Rámutatott: bár szükség van egy szélesebb körű adóreformra, az nem csodaszer, és hatása csak évek multával jelentkezik.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×