eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A kínai gazdaság jelentős visszaesése várható

Nem ért véget az amerikai pénzügyi válság, sőt most már Ázsiában is lassulás várható - mondta a Cashline elemzője, aki szerint a kínai és az indiai gazdaság visszaesése, valamint az olaj árának csökkenése várható.

Továbbra is erős volatilitás, azaz jelentős árfolyam-ingadozás jellemzi a pénzügyi piacokat, a távol-keleti tőzsdéken pedig az árfolyamok zuhanását élhették meg a befektetők.

Sokan ezek kapcsán összeomlásról beszéltek, a Cashline elemzője szerint azonban a folyamatokat nem teljes csődként kell értékelni, hanem a reálgazdasági folyamatok barométereként. Mint mondta, a lejtmenet előre jelzi a kínai és az indiai gazdaság jövőben várható visszaesését.

A kínai tőzsde ugyan az elmúlt időszakban a csúcsához képest mintegy 50 százalékkal esett vissza, ebből nem a tőzsde bezárására, hanem a gazdaság hasonló mértékű visszaesésére lehet következtetni - közölte Sarkadi Szabó Kornél.

Az elemző szerint várható is volt, hogy az amerikai-kínai pénzügyi tengely egyik oldalának megroggyanását, azaz az amerikai pénzpiaci válságot a másik oldal meggyengülése követi.

Kína az ingatlanpiaci válságot minden bizonnyal elkerüli, de a jen erősödése, a nyersanyagárak emelkedése, valamint az inflációs nyomás begyűrűzése következtében a gazdasági növekedés lassulása, és a kínai export visszaesése várható. Már csak azért is, mert mindeközben csökken az Egyesült Államok fogyasztása.

Az elemző szerint mindez előrevetíti a többi mellett az olaj árának visszaesését, amely jelenleg a csúcsán van. Azt ugyanis a kereslet és a kínálat együttese határozza meg, a távol-keleti gazdaságok visszaesése pedig a kereslet csökkenését hozza magával.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×