eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az sms-roaming is olcsóbb lehet

Olcsóbb lehet az sms-roaming, ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament elfogadja az európai hírközlési szabályozó testület javaslatát, miszerint a szöveges üzeneteknél is állapítsanak meg árplafont, ahogy tavaly tették a telefonbeszélgetéseknél - mondta el a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője.

A telefonbeszélgetések roamingdíjára tavaly határoztak meg szabályokat az európai hatóságok, ezek 2011-ig szólnak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője azonban rámutatott: a szabályozás egyelőre nem minden esetben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így várható, hogy azt meghosszabbítják.

A szolgáltatók között továbbra sincs verseny, mindenki az árplafonnál egy minimálissal alacsonyabb összegért kínálja szolgáltatását.

Olyan felhasználók is vannak, akik az árszabályozás következtébenn rosszabbul jártak, szolgáltatójuk ugyanis korábban másodperc alapon számlázta ki nekik a külföldön folytatott beszélgetéseiket, az európai rendelet elfogadása után azonban átállt a percalapú számlázásra.

A rendeletbe várhatóan bekerülnek az sms-díjak is, azokat ugyanis nem csökkentették a szolgáltató - mutatott rá Márton György.

Az internetezés még mindig drága külföldön

Míg a hang- és sms-roaming tekintetében árszabályozást sürget a hírközlési szabályozók csoportja, addig az adatroamingnál közel sem lenne egyelőre ilyen szigorú. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője azt mondta: ez még egy feltörekvő piac, ezért még türelmesek az európai hírközlési hatóságok ezen a téren a szolgáltatókkal.

Megvalósítható lenne, hogy ha valaki külföldön internetezi a laptopján, akkor pontosan tudja, milyen mennyiségű adatot töltött le, és ez mennyibe került neki.

Annak is adottak vagy megvalósíthatók a technikai feltételei, hogy a felhasználó előre meghatározott összegig vegye csak igénybe az internet-szolgáltatást. Így senki nem kerülne olyan helyzetbe, hogy a nyaralásból hazatérve egy több tízezer forintos számla várja itthon - mondta Márton György.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×