eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jelentősen emelkedik a háziorvosi praxisok díjazása

Június elsejétől átlagosan 47 százalékkal emelkedett a háziorvosi praxisok díjazása. Mindez az idén 10 milliárd forintjába kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője szerint ez pusztán tűzoltás, további változtatásokra van szükség.

A kormány két hete fogadta el a háziorvosi praxisok finanszírozásáról szóló rendeletet. A szabályozás június 1-jei hatállyal, azaz tegnap lépett életbe. Eszerint a háziorvosok különböző jogcímen megnövekvő bevételei 10 milliárd forintot tesznek ki, ami a jövő évi költségvetésben is biztosított.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a háziorvosok minden beteg jogviszonyának ellenőrzésekor alkalmanként 50 forintot kapnak. Az orvosoknak 2007. decembere óta kötelező ellenőrizni, hogy a betegnek van-e érvényes biztosítása.

A házi gyermekorvosok esetében - mivel a kiskorúaknak automatikusan jár az ellátás - az egyszeri ellenőrzést követően a fix díjazás nő. Emelkednek a szakmai szorzók, a háziorvosi praxisok fix összegű díját átlagosan 47 százalékkal növelik, és azért is pluszpénzt kap az orvos, ha több szakasszisztenssel dolgozik.

Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője úgy véli: ez csak a kezdeti lépés, további finanszírozás-növelésre van szükség. Az InfoRádiónak elmondta: havi egy-két alkalommal derül ki a jogviszony ellenőrzésekor, hogy a betegnek nincs érvényes biztosítása. Hozzátette: sokuk ekkorra már rendezte a jogviszonyát, csak az átfutási idő miatt a rendszerben még nem aktiválták.

Az egészségügyi miniszter a múlt héten arról számolt be, hogy a kormány tervei szerint változtatnak a háziorvosok gyógyszerfelírási szabályain. Ezen kívül könnyítenének a háziorvosok adminisztrációs terhein, a jelenlegi hat helyett pusztán egy helyre kellene jelenteniük.
Székely Tamás hozzáfűzte: 53 év a jelenleg dolgozó háziorvosok átlagéletkora, több mint 10 százalékuk nyugdíjasként látja el a betegeket. A kormány éppen ezért plusz támogatást nyújtana azoknak a nyugdíj előtt álló orvosoknak, akik felvesznek egy rezidenst, és később átadják neki a praxisukat. Mintegy 160 több mint egy éve betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, ezek betöltéséhez a kormány kedvezményeket és anyagi támogatást ajánl.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×