eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Reuters: a magyarországi növekedés gyenge lesz

A közép-európai országok exportjuk dinamizmusa és vásárlásra éhes fogyasztóik révén sokkal jobban ellenállnak a világgazdaság viharainak, mint a gazdag Nyugat érettebb gazdaságai - állapította meg a Reuters elemzésében.

Az Egyesült Államok és az eurózóna gazdasági növekedésének lassulása minden bizonnyal kihat majd a volt szocialista országokra, főként a magas államháztartási és fizetési mérleg hiánnyal rendelkezőkre - állapítja meg a Reuters elemzése.

Lengyelország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság, a térség három legjobban teljesítő országa jól ellenáll: gyors növekedési ütemük, viszonylag alacsony munkaerőköltségeik vonzóvá teszik őket a befektetők szemében, emellett ezek az országok az Európai Unió milliárd eurónyi nagyságrendű forrásaihoz is hozzájutnak, ami segíti felzárkózásukat az unió fejlettebb tagországaihoz. Ezekben az országokban a hazai kereslet szintén ösztönzi a növekedést anélkül, hogy kiváltaná a hitelpiac megingását.

Bővülő kivitelük fő célpontját, az eurózónát a jelek szerint eddig elkerülte az amerikai lassulás a maga teljes hatásában.

A Reuters szakértői szerint "a feltörekvő Európa minden korábbinál jobban ellenáll a globális lassulás hatásának."

Az Egyesült Államok gazdasága öt év óta a leglassúbb ütemre vált. Az Európai Unióban pedig a növekedési ütem az idén 1,7 százalékot ér majd el, és lassulni fognak Közép-Európa legnagyobb gazdaságai is, de azért Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban az idén és jövőre is a növekedési ütem megközelíti majd az öt százalékot - derül ki a Reuters szakértői felméréséből.

Szlovákia, amely eurómilliárdokat vonzott, nagyipari központtá vált. Az 5,4 millió lakosú ország az első helyen áll a világ egy főre jutó autógyártásában, és tavaly a GDP 10,6 százalékkal bővült. Bár szomszédaihoz képest Szlovákia is lassabban fejlődik az idén, 2008-ban azért valószínűleg hét százalékot ér el a növekedési ütem.

A magyarországi növekedés ezzel szemben az előrejelzések szerint gyenge lesz, mivel a kormányzat az elmúlt években az unión belül a legnagyobb államháztartási hiányt halmozta fel - mondják az elemzők.

A Reuters megemlíti, hogy az országok sora kamatemeléssel akart megbirkózni a globális inflációval, de az elemzők szerint az erősödő bérigények felhajtják a fogyasztói árakat, és ez kockázatot jelent.

A valuták azonban tartósan drágulnak: a zloty az idén több mint 11 százalékkal erősödött, a szlovák korona drágulása pedig négy százalékos volt. Ugyanakkor a tekintélyes külső deficittel rendelkező országok - a Reuters a balti országokat, Bulgáriát és Romániát említi -, nehezebb idők elé néznek.

Az unió bizottsága szerint a lettországi növekedés a 2007. évi 10,3 százalékról 4,5 százalékra lassul az idén, de nincs olyan ország, amely ellen tudna állni, ha tartós lenne a globális visszaesés. Ez még Csehországra, Lengyelországra és Szlovákiára is igaz, amelyek képesek saját növekedésük feltételeinek megteremtésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×