eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Ülésezik a Fed

Kedden, az esti órákban megkezdte kétnapos ülését az amerikai szövetségi bankrendszer, a Fed nyíltpiaci bizottsága(FOMC), melynek szerdán kell döntést hoznia az amerikai alapkamatról. Elemzők egy jelentős csoportja szerint ismét annak mérsékléséről dönt, a többség szerint 25 bázispontos csökkenés után a kamat 2 százalékra csökken.

Kedden, közép-európai idő szerint az esti órákban megkezdte kétnapos ülését az amerikai szövetségi bankrendszer, a Fed nyíltpiaci bizottsága(FOMC), melynek szerdán kell döntést hoznia az amerikai alapkamatról. Elemzők egy jelentős csoportja szerint ismét annak mérsékléséről dönt, a többség szerint 25 bázispontos csökkenés után a kamat 2 százalékra csökken.

A csökkentést az amerikai gazdaság gyengélkedése indokolja, egyes megfogalmazások szerint a recesszió, esetleg egy tartósabb recessziós állapot elkerülésének szándéka. Ugyanakkor számos elemző úgy gondolja, hogy a Fed most már nem változtat kamatán, mert az inflációs helyzet a kamatmérséklést nem teszi indokolttá, már a legutóbb is a bizottság két tagja az amerikai árszínvonal-emelkedést látva ellenezte a csökkentést. A Fed bizottsága március 18-án az amerikai alapkamat 75 bázispontos csökkentéséről döntött.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×