eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Elbocsátások a General Motors amerikai üzemeiben

A legnagyobb amerikai járműgyártó, a General Motors 3500 állást megszüntet észak-amerikai üzemeiben, mert a mérséklődő kereslet miatt csökkenti kisteherautó- és terepjárógyártását. Európában azonban biztosított a termelés.

A legnagyobb amerikai járműgyártó, a General Motors 3500 állást megszüntet észak-amerikai üzemeiben, mert a mérséklődő kereslet miatt csökkenti kisteherautó- és terepjárógyártását. Európában azonban biztosított a termelés: a GM-Europa elnöke kedden keretszerződést írt alá az Astra és Zafira márkák jövendő nemzedéke, valamint egy új terepjáró-típus gyártásáról. A keretmegállapodás a németországi, belgiumi, svédországi, nagy-britanniai és lengyelországi GM üzemekre garantálja a termelést 2016-ig és megakadályozza az üzemfüggő elbocsátásokat.

A keddi bejelentés szerint a GM négy észak-amerikai üzemében törölnek egy teljes műszakot, ez összesen 3500-zal kevesebb munkahelyet, valamint 88 ezerrel kevesebb kisteherautót és 50 ezerrel kevesebb városi terepjárót jelent. Ezzel a négy üzem a tavalyihoz képest 10 százalékkal fogja vissza a termelést ezekben a járműkategóriákban.

Az első negyedben a kisteherautók és terepjárók piaca további több mint 20 százalékkal zsugorodott a tavalyi azonos időszakhoz képest, a magas üzemanyagárak és az amerikai gazdasági lassulás következtében. A nagy veszteségekkel küzdő GM szerdán teszi közzé első negyedéves eredményeit, és a várakozások szerint most is veszteséget jelent.

Növelte részesedését az enyhén csökkenő magyar gépjárműpiacon a General Motors az első negyedében, elérve a 16,3 százalékot, tájékoztatta a GM Southeast Europe az MTI-t. Az eredmény főleg a "volumenmárkák" sikerének köszönhető - ismerteti a közlemény: az Opel a múlt év azonos időszakához viszonyítva 2,5 százalékkal növelte részesedését, 5111-re a Chevrolet esetében a növekedés még nagyobb: 20,7 százalékkal több talált gazdára, mint 2007 hasonló időszakában, összesen 2.114 darab, ami 4,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Opel személygépkocsiból és terepjáróból 2007-ben 20 149 kelt el, 6,3 százalékkal kevesebb, mint 2006-ben, piaci részesedése 11,4 százalék volt. Chevrolet-ből 7881 darab fogyott, ami csaknem 9 százalékos visszaesés volt, ez 4,5 százalékot jelentett a piacból.

A GM Europe ugyanakkor az idei első negyedévben rekord eredményről, 572 137 eladott autóról számol be. A vállalat piaci részesedése Európában elérte a 9,6 százalékot.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×