eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Draskovics: Rövidíthetőek a közbeszerzési eljárások

Olcsóbbá, egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá tenné a kormány a közbeszerzési eljárásokat. A kabinet múlt szerdán fogadta el az erről szóló módosítástervezetet. Ha a parlament is jóváhagyja a javaslatot, jövő nyártól már az új szabályok szerint bonyolíthatják a közbeszerzéseket.

A közbeszerzési törvény komplex módosításával tenné a kabinet átláthatóbbá, gyorsabbá, egyszerűbbé és olcsóbbá a közbeszerzéseket. A kormány múlt szerdai döntése értelmében a pályázáskor jövő nyártól nem kell megfizetni az oldalanként akár több tízezer forintos ajánlatkérői díjat.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a jövőben nem kell minden igazolást, minden esetben a pályázathoz csatolni, elég csak bejelenteni, és csak a győztesnél vizsgálják majd, hogy megvannak-e a szükséges dokumentumok. Draskovics Tibor hozzátette, gyorsíthatja az eljárást, hogy 2009 júliusától csak elektronikus úton lehet bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat.

Draskovics Tibor elmondta: számításaik szerint pusztán az eddigi procedúra elhagyásával egy uniós közbeszerzési eljárás 7 nappal rövidíthető. Még gyorsabbá tehető az eljárás az egyszerűsített eljárásoknál, ott csaknem egy hónappal rövidíthető le a folyamat.

Draskovics Tibor szerint egyszerűbb is lesz a közbeszerzés, hiszen az eddigi három helyett csak két eljáráson kell keresztül mennie egy a pályázatnak, ráadásul addig nem lehet megkötni egy közbeszerzési szerződést, amíg le nem zárul az esetlegesen megindított jogorvoslat.

Az InfoRádió kérdésére, hogyan fékeznék meg azt, hogy ne lehessen "valakire kiírni pályázatokat", Draskovics Tibor azt mondta, ha csak egy jelentkező van egy pályázatra, akkor automatikusan érvénytelennek kell azt minősíteni. Az igazságügyi tárca vezetője szerint azt is meg kell akadályozni, hogy valamelyik pályázó irreálisan alacsony árat kínáljon, ezért teljes nyilvánosságra van szükség - véli Draskovics Tibor. Az eljárás minden dokumentumát az interneten közzé kell tenni, sőt, a felek átláthatósági megállapodást is köthetnek egymással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×