eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Veres: a kormány nem csinál hátraarcot

A következő két évben is ragaszkodni kell a konveregenciaprogramhoz - ezt hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter a HBLF és az ICEG közös konferenciáján Budapesten. Varga Mihály, a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere szerint a kabinet eszközei alkalmatlanok a válság kezelésére.

Veres János szerint eredményeket hozott a 2006-ban megkezdett reformpolitika. A népszavazás hatása azonban új helyzetet teremtett a politikában. A pénzügyminiszter erről a HBLF és az ICEG közös VII. pénzügyi csúcstalálkozóján beszélt.

Hangsúlyozta: a kormány nem csinál hátraarcot, az új helyzetben azonban több irányú nyitottságot kell tanúsítania. Ennek első próbája a közpénzügyi törvény tárgyalása lesz a parlamentben.

Legfontosabb célként a pénzügyminiszter a konvergenciaprogram betartását jelölte meg a következő két évre. Hozzátette: az újraelosztási arány átalakítása szakmailag nem, politikailag azonban kényes ügy, kevés mozgástere maradt ebben a kormánynak.

Varga Mihály a Fidesz kormány volt pénzügyminisztere szerint még mindig magas az államháztartási hiány, és világossá vált, hogy a kormány eszközei a krízis kezelésére alkalmatlanok voltak.

Hozzátette: olyan programra van szükség, amely visszaállítja a hitelességet, a fiskális konszolidáció elengedhetetlen csakúgy, mint a nyugdíjreform, illetve meg kell jelölni az euró bevezetés céldátumát.

Varga Mihály szerint most bénult időszakban van a kormány, nem az a kérdés, mi lesz, hanem az, hogy addig mi lesz? Kidob-e az ország újabb két évet az ablakon?

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, volt pénzügyminiszter a konferencián úgy fogalmazott: az igazi kérdés, ami a gazdaságpolitika előtt áll, az, hogyan lehet egyszerre egyensúlyt teremteni és nagyobb gazdasági növekedést elérni. Szerinte fiskális fegyelmet betartva menni kell tovább, de okosabban és határozottabban, mint eddig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×