eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bokros: "a nyugdíj nem a szociális ellátás része, nem jár alanyi jogon"

Stumpf István szerint új választásokra, társadalmi támogatottságra, illetve politikai közmegegyezésre van szükség. A Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter erről a HBLF és az ICEG közös VII. pénzügyi csúcstalálkozóján beszélt.

Hangsúlyozta: a mostani kormányválság a kormányzó elit válsága, illetve a rövid távú szavazatmaximalizáló politikai stratégia kudarca. Stumpf István szerint a hidegháborús légkör ellehetetlenítette a párbeszédet, márpedig a váláság feloldásához konszenzus szükséges.

Ehhez szerinte erős, de nem nagy államra van szükség, amely aktív, intelligens, de más hatalmi ágak, illetve a civil társadalom által korlátozott. Szerinte új közteherviselési rendszert kell kialakítani, illetve nyugdíj és adóreformra van szükség.

Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter a konferencián úgy fogalmazott: az államháztartási reformra elsősorban a közszolgáltatások színvonalának romlása miatt van szükség.

A gazdasági növekedés fékjeként említette a korántsem egyenlő esélyű hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz. A szükséges reformok 5 területéről beszélt.

Mivel a népszavazás kimondta, hogy nem lehet bevezetni a tandíjat, ezért Bokros Lajos szerint az önköltséges képzést ki kellene terjeszteni a teljes képzésre a felsőoktatásban, a nyugdíjrendszerben pedig a szigorúan egyéni számlás változat mellett érvelt.

Hangsúlyozta: el kellene fogadni, hogy a nyugdíj nem a szociális ellátás része, nem jár alanyi jogon. A volt pénzügyminiszter szerint szükség lenne a közteherviselés reformjára, az adóék csökkentésére, az adóbázis szélesítésére, a vállalati, vagyoni és forgalmi adózás újragondolására.

Az egészségügyet a rendszerváltás leggyengébb láncszemének nevezte a volt pénzügyminiszter, aki úgy gondolja: nem lehet verseny a szolgáltatók között, ha a finanszírozók között nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×