eur:
390.37
usd:
363.99
bux:
68368.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Közzétette féltett titkait az amerikai óriás

Harmincezer oldalnyi, eddig titokban tartott dokumentációt tesz közzé a Microsoft, amelyek segítségével a versenytársaknak lehetősége nyílik a Windows-zal, az Office-szal és a cég más termékeivel jobban együttműködő szoftverek fejlesztésére.

A világ legnagyobb szoftvergyártója azokat az alapvető információkat publikálja, amelyek a Windows operációs rendszerek más alkalmazásokkal való együttműködéséhez szükségesek.

A jelek szerint a Microsoft ezzel a lépéssel kívánja erejét venni az Európában, Ázsiában, illetve az Egyesült Államokban várható pereknek, a szoftveróriást ugyanis gyakran vádolják azzal, hogy a titokban tartott forráskódok révén, a versenytársakat kiszorítva szerez meg újabb piaci szegmenseket.

Az Európai Bizottság ugyanakkor közölte: a Microsoft bejelentése nem válaszolja meg a szoftvercég termékeinek összefonódásával kapcsolatban felmerült kérdéseket. A testület arra is emlékeztetett, hogy a Microsoft már korábban is tett hasonló ígéreteket.

Ha most valóra is válik az óriásvállalat bejelentése, az újonnan hozzáférhető dokumentációk sem lesznek teljesen ingyenesek. Igaz, korábban azért is fizetni kellett, hogy a külső fejlesztők megismerhessék a Windows működésével kapcsolatos információkat, mostantól csak azoknak kell fizetniük, akik a szabaddá vált kódokat beépítik termékeikbe.

Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvermérnöke szerint azonban ezek a díjak az alacsony szerzői jogi díjakhoz lesznek hasonlók.

A Microsoft az interneten egyelőre 30 ezer oldalnyi dokumentumot tett közzé, amelyet a későbbiekben további, külső fejlesztőknek szánt információkkal kíván bővíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×