eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az OTP az orosz lakossági piac 30 százalékát akarja meghódítani

Az OTP orosz leánybankja az Invesztszberbank meg akarja hódítani az orosz lakossági piac 30 százalékát. Alekszej Korovin, a bank elnöke egy orosz napilapnak úgy nyilatkozott, az OTP egymilliárd dolláros beruházást hajt végre még ebben az évben.

Az OTP oroszországi leánybankja, az Invesztszberbank négy év alatt az orosz lakossági piac 30 százalékát szándékozik megszerezni, ehhez az OTP Banktól egymilliárd dolláros hitelt vesz fel.

Emellett 2008 második felében 4,4 milliárd rubellel - vagyis 171 millió dollárral - szándékozik növelni a bank tőkéjét - idézte a Kommerszant című orosz gazdasági lap a bank elnökét. Alekszej Korovin elmondta: a bank mintegy 56 milliárd rubelre, azaz 2,3 milliárd dollárra kívánja növelni lakossági hitel portfolióját, amelyet főleg a hitelkártya és a jelzálog üzletágban kíván fejleszteni.

Megváltozik a pénzintézet neve, a bank a jövő hónaptól az OTP nevét viseli majd. A gazdasági napilap elemzőket is idézett, akik szerint az OTP Bank által leánybankjának nyújtott finanszírozás példátlan az orosz piacon.

Az orosz bankszektor szilárd

A hitelpiacon mutatkozó válság szerintük növeli az ilyen befektetések célszerűségét, mert a nemzetközi piacok instabilitása ellenére az orosz bankszektor nem csak szilárd, hanem gyors tempóban növekszik is.

Az orosz bankok mérleg főösszege a szakértők szerint tavaly 44,1 százalékkal, a magyaroké 12-15 százalékkal nőtt, és Oroszországban a fogyasztási hitelek jövedelmezősége mintegy 30, a jelzáloghiteleké mintegy 13 százalékos.

Az elemzők úgy vélik, hogy a nagy forráskihelyezésre a magyar bankot az Invesztszberbank 2007-es teljesítménye ösztönözte, amikor a nettó eredmény 121 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Tavaly látható volt, hogy a legtöbb orosz bank lakossági hitel portfoliójának növekedési üteme csökkent, míg a részben külföldi tulajdonban lévő bankoknál e portfolió növekedési üteme gyorsult, aminek az volt az oka, hogy lehetőségük volt újabb pénzeszközök bevonására. Ezért a részben külföldi tulajdonban lévő bankok számára most van itt az ideje a portfolió további növelésének.

Az elemzők kételkednek


Mindezek ellenére az elemzők kételkednek abban, hogy az Invesztszberbank meg tudja hódítani a lakossági piac 30 százalékát, ugyanis e cél eléréséhez a majdani OTP Banknak mintegy 900 milliárd rubelnyi, 37 milliárd dollárnyi hitelt kellene kihelyeznie.

Emellett az éleződő konkurencia a bank számára áthághatatlan akadálynak bizonyulhat. A bizonytalan időkben ugyanis a lakosság inkább a jól ismert bankokba helyezi bizalmát, s nem abba, amelyik éppen új nevet vesz fel - vélekedtek a lap által megkérdezett szakértők.

Az Invesztszberbank 2006 decembere óta tartozik az OTP Csoporthoz. A bank saját tőkéje 2007. október 1-én 5,5 milliárd rubelt tett ki, s ezzel a pénzintézet az 54. helyen állt az orosz bankok között, míg mérleg-főösszege 51,2 milliárd rubel volt, ami a 42. helyet jelenti.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×