eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A brit gazdasági csoda vége közeledik?

Az internetes tőzsdei buborék kipukkadása óta a legborúlátóbb előrejelzéseket adták a brit gazdaság következő évére a Financial Times által kérdezett elemzők, akik jelentős ingatlanpiaci árzuhanást, sőt nagy valószínuséggel recessziót is jósoltak.

A Financial Times londoni üzleti napilap által elvégzett hagyományos év eleji felmérés összesítése szerint a megkérdezett 55 szakértő közül több is aggasztó jelként említette, hogy a korábbiaknál kevésbé tűnik hatékonynak a legfőbb jegybanki likviditásszabályozó eszköz, a kamatpolitika.

Ezen túl az újság összegzéséből az is kiderül: a megkérdezett elemzők az eddigi általános állásponttal szemben immár korántsem átmeneti kiugrásnak, hanem középtávon ható inflációs forrásnak tartják az élelmiszer- és az energiaszektorban érvényesülő erőteljes árnyomást.

Az egyik szakértő azt állítja, hogy az éves brit fogyasztói infláció szeptemberre várhatóan 3 százalék fölé emelkedik, holott a kormány a brit jegybank számára csupán 2 százalékos inflációs célt ír elő.

Egy másik elemző úgy látja, hogy a globális likviditáspiac bedugulása egyelőre csupán a brit lakóingatlan- és pénzpiacot érintette, ezzel szemben 2008-ban a reálgazdaság hirtelen megtorpanására is számítani lehet: a becslés szerint a brit GDP-érték bővülési üteme a tavalyra várt 3,1 százalékról 2008-ban 1,8 százalékra csökken.

A Financial Times által kérdezett elemzők egyetértenek abban, hogy a brit ingatlanpiacon jelentős korrekció várható. Az egyik szakértő 20 százalékos átlagos árzuhanást jósolt a következő fellendülés kezdetéig, de volt olyan előrejelzés is, amely a következő két évre 30 százalékos visszaesést valószínűsített.

Mindent egybevetve, bár a Financial Times által megkérdezett elemzők a brit gazdasági stabilitást veszélyeztető válságot ugyan nem jósolnak, de a recessziót egyáltalán nem zárják ki.

A felmérésbe bevont szakértők közül sokan kiemelték azt a kockázatot, amelyet az esetleges amerikai recesszió járványos hatása jelentene.

A cambridge-i egyetem egyik professzora szerint egy mostani amerikai recesszió "mélyebb és makacsabb" lenne, mint az elmúlt évtizedek recesszióinak bármelyike.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×