eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kóka: Meg lehet törni Oroszország energia-monopóliumát

A gazdasági miniszter szerint meg lehet törni Oroszország energia-monopóliumát. Kóka János Bakuban beszélt erről, miután tárgyalt Ilham Alijev azeri köztársasági elnökkel.

Kóka János gazdasági miniszter az azeri köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést követően hangsúlyozta: Azerbajdzsán nagy mennyiségű földgáz-kinccsel rendelkezik, amit el lehet juttatni Európába.

Kóka János azt mondta: a következő 25 évben Európa gázigénye 100 milliárd köbméterrel nő, a Nabucco ebből 31 milliárd köbmétert tudna fedezni.

A magyar gazdasági miniszter hozzátette: az azeri elnök megerősítette, hogy együtt kíván működni a Nabucco-projektben résztvevő országokkal, így Magyarországgal is.

Még csütörtökön megkezdődik a tárgyalás az azeri olajtársaság és a MOL között arról, hogy milyen lehetőség van az együttműködésre a lelőhelyek feltárásában és a gáz Európába történő eljuttatásában.

Az azeri elnök a korábbi együttműködési szándéknyilatkozatok helyett konkrét megállapodást sürgetett Európa és Azerbajdzsán között, arról, hogy az azeri gáz hogyan jut majd el Európába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×