eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A foglalkoztatottság terén is hátul kullogunk

Magyarországon a foglalkoztatottsági arány a harmadik legrosszabb az Európai Unió 27 tagországa közül - derül ki az Eurostat 2006-os felméréséből.

Az Eurostat meglehetősen lazán értelmezi a foglalkoztatottság fogalmát, ugyanis foglalkoztatott személynek az számít, akinek az adatfelvétel hetében legalább egy órányi fizetett munkája volt. Ez egyébként a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ajánlása is a foglalkoztatottság mérésére.

Ennyit elöljáróban, most lássuk a számokat. Az unió átlagos foglalkoztatottsági szintje tavaly 64,4 százalék volt, ami több mint két százalékpontos javulás a 2000-es állapothoz képest, amikor az unió azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re ez az arány elérje a 67 százalékot.

Az új tagállamok rontották a statisztikát

Összességében a 2004-ben és a tavaly csatlakozott 12 ország rontotta a statisztikát, mert bár a balti országok és például Csehország jó foglalkoztatottsági mutatókkal dicsekedhetnek, Lengyelország és Románia mélyen az átlag alatt van.

Egyébként a helyzet pont Lengyelországban a legrosszabb, ahol a foglalkoztatottsági arány alig 54 és fél százalék, hátulról a második Málta, harmadik pedig, mint már említettük, Magyarország, 57,3 százalékkal.

Munkaórák tekintetében a magyarok a középmezőnyben vannak

Legjobban a Benelux és a skandináv országok állnak, részben azért, mert ott sokkal magasabb a dolgozó nők aránya, másrészt a közép-európainál jóval elterjedtebb részmunkaidős foglalkoztatás miatt.

Dániában például a nők több mint 73 százaléka dolgozik, míg Máltán alig 35 százalékuk. A statisztikából az is kiderül, hogy a legtöbbet - átlagban heti 42 és fél órát az angolok és az osztrákok dolgoztak tavaly, őket a lettek és a szlovének követik 42 óra körüli munkaidővel.
A magyarok a középmezőnyben vannak, ugyanis az Eurostat szerint az átlagos magyar tavaly heti 40 órát és 42 percet dolgozott, pontosabban ennyi időt töltött a munkahelyén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×