eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Katasztrófahelyzetben a gazdák a fagyok után

Teljesen lefagyott a termés Északkelet-Magyarországon. A károk felmérése jelenleg is tart. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint a politikusoknak pártállástól függetlenül támogatniuk kell a gazdákat.

Reménytelen a gazdák helyzete a rendkívüli természeti csapás után, "katasztrófahelyzet alakult ki a térségben" - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Jakab István hozzátette: a kelet-magyarországi megyék mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyékben az ültetvények nagy része elfagyott.

A kárfelmérés után a kárenyhítést a központi költségvetésből és uniós forrásokból kell megoldani - jelentette ki a gazdaszövetség vezetője.

Pártállástól függetlenül

A múlt heti első fagyok óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége folyamatosan konzultál a gazdákkal, a szakmai szervezetekkel együttműködve pedig azon dolgoznak, hogy hiteles és pontos képet adjanak a károk mértékéről - közölte Jakab István.

"A fagy mindenkit egyformán sújtott, ebbe nem lehet politikát vinni" - mondta a szövetség elnöke, aki csütörtökre összehívta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőket, pártállásra való tekintet nélkül.

Jakab István elmondta: ígéretet kaptak a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől arra, hogy eljár az uniónál, és a kormány elé terjeszti a tárca javaslatát arról, hogyan lehet a bajba jutott gazdákon segíteni.

Gyorsan kell lépni

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint rendkívül fontos, hogy gyorsan lépjenek, így a gazdák tudjanak előre tervezni, a fagy ugyanis nem csak az idei termést érinti.

Jakab István közölte: a biztosítók nem szívesen kötnek szerződést a gazdákkal fagykárra.

A szövetség elnöke hozzáfűzte: a meglévő nemzeti kárenyhítési rendszer nem megfelelő. Ha a gazda hektáronként 3 ezer forintot befizet, kár esetén 6 ezer forintot kap vissza, míg egy hektárnyi ültetvény éves művelési költsége 900 ezer és 1 millió forint között van.

Vizsgálják a lehetőségeket

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban már vizsgálják, hogy miként lehet segíteni Északkelet-Magyarországon azokon gazdálkodókon, akiknek gyümölcsültetvényei fagykárt szenvedtek - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón, miután Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tájékozódott a kialakult helyzetről.

A gazdák elsősorban az önkéntes agrár-kárenyhítési rendszertől számíthatnak támogatásra, továbbá hiteleik átütemezése, költségeik integrátori-banki finanszírozása jöhet szóba - mondta a miniszter.
 
Gráf József a kárenyhítési lehetőségek közül első helyen említette az önkéntes biztosítási alapot, amelyet az unióban Magyarország elsőként hozott létre. A tárca vezetője megjegyezte: ezzel a lehetőséggel sajnos a termelőknek mindössze 6-8 százaléka élt, s most megnézik annak a jogi lehetőségét, hogy a csatlakozási határidőt ki lehet-e még tolni.

Gráf József a kárenyhítési intézkedések között említette, hogy a jövő hétre találkozót szerveznek a bankokkal, a termelők fennálló hitelének átütemezésére. Tárgyalni fognak az integrátorokkal is, hogy a további növényápolási munkák finanszírozásához járuljanak hozzá a jövő évi termés biztosítása érdekében. Ugyancsak számítanak pénzintézeti finanszírozásra, természetesen termelői kölcsön formájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×