eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

"Ha nincs céldátum, nem kérhető számon a kovergenciaprogram"

Nem lehet számon kérni a konvergenciaprogramot, mert nincs benne az euró bevezetésének dátuma - közölte Csaba László közgazdász. A pénzügyminiszter szerint legkorábban 2011-ben, a Fidesz szerint 2015 után lehet Magyarországon euró.

Csaba László szerint a konvergenciaprogram jóindulatú olvasata 2012-es bevezetést céloz meg.

Hozzátette: az új céldátum eléréséhez szükséges intézkedéseknek csak a filozófiája ismert, a konkrétumok nem. Mivel a céldátum nem is szerepel a dokumentumban, ezért azt nem is lehet számon kérni.

Mindez növeli a bizonytalanságot, hiszen nem lehet megmondani, hogy az ország mikorra teljesíti a szükséges feltételeket. Ez nem szolgálja Magyarország hosszú távú felzárkózását - mondta Csaba László.

Közölte: lehetett volna olyan gazdaságpolitikát is tervezni, amely már 2010-re lehetővé tette volna a közös európai valuta bevezetését, de ez nem így történt.

A kormány által megalkotott program alacsonyabb gazdasági növekedéssel, magasabb inflációval, jobban kilengő forintárfolyammal és magasabb kamatszinttel számol - vélekedett.

Hosszú távú előnyök

A piac várhatóan kedvezően fogadja azt, hogy a kormányfő a korábbinál óvatosabb konvergenciaprogramot ismertetett - mondta el az InfoRádióban az ING Bank elemzője.

Barcza György szerint a várható reformlépések közül pozitívan értékelhető, hogy hozzákezdenek az egészségügy átalakításhoz. Több területen azonban, például a szociális juttatásoknál, kevesli az intézkedéseket.

Mint mondta, a piacok hosszú távon kedvezően fogadják majd a programot, rövid távon azonban előbb a gazdaságnak, jövőre pedig a lakosságnak is el kell fogadnia, hogy jelentősen emelkedik az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×