eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

"Magyarország, a problémás gyerek"

Szerencsétlen fordulatnak minősíti a Közép-Európában az elmúlt hónapokban végbement változásokat a The Wall Street Journal című amerikai konzervatív napilap európai kiadása. A lap Magyarországot problémás gyereknek nevezi, különösen a magas deficit miatt.

Aggódik a Közép-Európában végbemenő folyamatok miatt a tekintélyes amerikai The Wall Street Journal (WSJE) európai kiadása. A konzervatív napilap elsősorban Robert Fico szlovákiai győzelmével és a lengyel helyzettel foglalkozik, de kitér Magyarországra is.

Magyarországot a lap "problémás gyereknek" nevezi, kiemelve a magas hiányt és a forint árfolyamesését. "A magasba szökő deficit, amely többek között annak köszönhető, hogy nem sikerült csökkenteni a nyugdíjakat és az egészségbiztosítási költségeket, a Standard and Poor's hitelminősítő céget a múlt hónapban a magyar adósság leminősítésére késztette. A forint zuhanni kezdett. S a piacokon nem keltett túl nagy hatást Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök terve az adók növelésére és a kiadások csökkentésére" - írja a The Wall Street Journal.

Vezetők új generációja

A lap Robert Fico szlovákiai győzelmével kapcsolatban megjegyzi, hogy az "csak része annak az aggasztó tendenciának, amely több kelet-európai országban is végbement, ideértve Lengyelországot és Magyarországot". E tendencia során vezetők olyan új generációja került hatalomra, amely a reformok visszacsinálását vagy az eddigi eredményeken alapuló "nyugalmi időszakot" ígéri, aminek a lap szerint még nem jött el az ideje.

Lengyelország kapcsán a lap megemlíti a politikai fejleményeket, jelesül, hogy a hatalom egy ikerpár kezébe került, s hogy ők "sajnálatos szövetséget kötöttek" két populista párttal - de úgy véli, az igazi veszély nem a lengyel demokráciára, hanem a gazdaságra leselkedik.

Ugyanis a múlt hónapban távozott az addigi pénzügyminiszter, nemrégiben pedig a miniszterelnök is lemondott, s így a kormányban kevés reformer maradt, s a kabinet eddig sem tett sokat a gazdasági problémák, mindenekelőtt a magas munkanélküliség megoldására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×