eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vérre menő harc a digitális frekvenciákért

Genfben 110 ország tárgyal a 2012-től érvényes digitális frekvencia-kiosztásról, amely évtizedekre meghatározza majd az országok rádiós és televíziós térképét. Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarország kemény tárgyalásokra számít minden szomszéddal.

A genfi értekezlet tétje az, hogy az elkövetkező 40-50 évben milyen és mennyi frekvencia áll majd rendelkezésre Magyarországon a földfelszíni televízió- és rádiósugárzásra.

Az EU és a genfi értekezlet elgondolásai szerint ugyanis 2012 elején megszűnik a jelenlegi analóg sugárzás, és attól kezdve csak digitális lesz.

"A Nemzeti Hírközlési Hatóság, illetve a hírközlési minisztérium stratégiája és tárgyalási pozíciója azt valószínűsíti, hogy 6-8 földfelszíni digitális televíziósugárzásra lehetőséget adó multiplexet tudunk majd megszerezni, vagy legalábbis ennyit szeretnénk. Egy multiplex 4-5 televízióadás sugárzására képes" - mondta Márton György.

A szóvivő megerősítette, hogy "vérre menő" tárgyalások várhatóak a szomszédokkal, hiszen önmagában a frekvencia egy szűkös erőforrás, és Magyarországnak sok szomszédja van, akikkel egytől-egyig meg kell egyeznie arról: miként tudnak úgy sugározni, hogy ne zavarják egymást. Márton György szerint a tárgyalásokat megnehezíti, hogy a szomszédos országok egy része még nem uniós tag.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×