eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rossz évük volt az informatikai cégeknek

A kormányzati megrendelések csökkenése miatt a tavalyi év nem volt kiemelkedő az informatikai cégek számára - mondta el az InfoRádiónak az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, Kovács Zoltán. A szövetség közgyűlésén Kóka János gazdasági miniszter egy új fejlesztési célú hitelprogram elindítását ígérte az informatikai szektornak.

A kormányzati szektor megrendelései hagyományosan az informatikai piac 30-40 százalékát jelentik. Ez az elmúlt évben, részben a költségvetési megszorítások miatt nem bővült.

"Sok projekt volt amire számítottunk, mégsem indulhatott el, ilyen szempontból tehát nem lehet azt mondani, hogy kiemelt évet zárt volna az informatikai szektor" - fogalmazott Kovács Zoltán.

Év végén megélénkült a piac

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a tavalyi év végén megélénkült a megrendelések maradék 60-70 százalékát adó üzleti informatikai piac, úgyhogy az ágazat bízik abban, hogy ez a 2006-os eredményekben tükröződik majd.

Az elmúlt 2-3 év tendenciáiról szólva Kovács Zoltán az InfoRádiónak elmondta: az informatikai piacon elsősorban a szolgáltatások aránya növekedett, de pozitív irányba mozdultak el a szoftverek is, miközben a hardver eszközök súlya enyhén csökkent. Az ország uniós csatlakozását leginkább abban érezte meg a piac, hogy több az uniós finanszírozású projekt.

Bár arra számítanak az informatikai piac szereplői, hogy idővel megjelenik a külföldi verseny is, és a jelentősebb állami megrendelésekre néhány éven belül lesz más uniós országokból is jelentkező, ezt 2005-ben még nem tapasztalták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×