eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hét éve nem volt ennyi munkanélküli

Csaknem 330 ezer munkanélküli van Magyarországon - jelentette legfrissebb felmérésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel a munkanélküliség ráta elérte a 7,8 százalékot. Ilyen magas arányt utoljára hét évvel ezelőtt mértek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2005 december- 2006 februári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 883 ezer, a munkanélkülieké 327 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékos volt.

A számok romló tendenciát mutatnak, hiszen ugyanez az adat a 2005 november és 2006 január közötti időszakban 7,5 százalék volt.

Egy évvel korábban, 2004 december és 2005 február között 3 millió 877 ezer embernek volt munkája, az állástalanok száma 286 ezret tett ki, a munkanélküliségi ráta 6,9 százalék volt.

Egy év alatt tehát a munkanélküliek száma 41 ezer fővel nőtt, ugyanakkor 6 ezer emberrel többnek van állása.

Átalakították az ellátórendszert

A KSH főosztályvezetője szerint ennek oka a munkanélküli ellátórendszer átalakítása, az, hogy a régen regisztrált munkanélkülieknek is kell állást keresniük. Ennek az lett a hatása, hogy a KSH kérdőíve szerint egyszerűen több emberre illik a munkanélküli definíciója.

Korábban a regisztráltak fele volt egyben ksh-s munkanélküli is, most ez 8-10 százalékponttal emelkedett: a regisztráltak közül többen vallják magukat munkanélkülinek - mondta az index internetes portálnak Lakatos Judit, a KSH főosztályvezetője.

Minden ötödik fiatal munkanélküli


A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a tavaly decemberi és idén februári időszakban átlagosan a 15-74 éves népesség 54,5 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 3 millió 883 ezres foglalkoztatotti létszám hasonló volt, mint egy évvel korábban.

A 15-24 éves korosztály minden ötödik tagja munkanélküli, ami némi emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×