INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hét éve nem volt ennyi munkanélküli

Infostart / InfoRádió
Csaknem 330 ezer munkanélküli van Magyarországon - jelentette legfrissebb felmérésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel a munkanélküliség ráta elérte a 7,8 százalékot. Ilyen magas arányt utoljára hét évvel ezelőtt mértek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2005 december- 2006 februári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 883 ezer, a munkanélkülieké 327 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékos volt.

A számok romló tendenciát mutatnak, hiszen ugyanez az adat a 2005 november és 2006 január közötti időszakban 7,5 százalék volt.

Egy évvel korábban, 2004 december és 2005 február között 3 millió 877 ezer embernek volt munkája, az állástalanok száma 286 ezret tett ki, a munkanélküliségi ráta 6,9 százalék volt.

Egy év alatt tehát a munkanélküliek száma 41 ezer fővel nőtt, ugyanakkor 6 ezer emberrel többnek van állása.

Átalakították az ellátórendszert

A KSH főosztályvezetője szerint ennek oka a munkanélküli ellátórendszer átalakítása, az, hogy a régen regisztrált munkanélkülieknek is kell állást keresniük. Ennek az lett a hatása, hogy a KSH kérdőíve szerint egyszerűen több emberre illik a munkanélküli definíciója.

Korábban a regisztráltak fele volt egyben ksh-s munkanélküli is, most ez 8-10 százalékponttal emelkedett: a regisztráltak közül többen vallják magukat munkanélkülinek - mondta az index internetes portálnak Lakatos Judit, a KSH főosztályvezetője.

Minden ötödik fiatal munkanélküli


A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a tavaly decemberi és idén februári időszakban átlagosan a 15-74 éves népesség 54,5 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 3 millió 883 ezres foglalkoztatotti létszám hasonló volt, mint egy évvel korábban.

A 15-24 éves korosztály minden ötödik tagja munkanélküli, ami némi emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Kapcsolódó hang

Hárs Ágnes, a Kopint-Datorg Rt kutatója
 


A címlapról ajánljuk