eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fektessen aranytömbökbe!

Nemsokára már arannyal is lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén - jelentette be az intézmény vezérigazgatója. Horváth Zsolt szerint egyaránt számítanak a hazai magánszemélyek, illetve az intézményi befektetők érdeklődésére, az arany ugyanis világszerte egyre kedveltebb megtakarítási formának számít.

Az aranyról a legtöbb embernek az ékszerek jutnak eszébe, pedig ez a nemesfém az egyik legstabilabb befektetési lehetőséget is jelenti. Nem véletlen tehát, hogy a központi bankok nemzetközi átlagban tartalékuk 12 százalékát tartják aranyban. Az Európai Unióban ez az arány 25 százalék körül van, míg az USA-ban mintegy 60 százalék.

A tervek szerint hamarosan könnyen elérhető befektetési forma lesz Magyarországon is az arany, a tervek szerint ugyanis már április 20-tól a Budapesti Értéktőzsdén is kereskednek a kedvelt nemesfémmel.

Aranytömbökkel kereskednek majd


Maga a tőzsdei kereskedés az elektronikus rendszeren keresztül folyik majd, de a határidős ügylet nem csak egy ellenirányú üzlettel lesz lezárható, hanem az arany tényleges fizikai átvételével is, vagyis a vásárlás után kézbe kaphatja az ember az aranytömböket, ha akarja - mondta Horváth Zsolt az InfoRádiónak.

A BÉT-vezérigazgató szerint technikailag úgy bonyolódik majd le egy ilyen ügylet, hogy az eladó először elviszi a kijelölt minőségvizsgáló intézetek valamelyikéhez az eladásra felkínált aranytömböt, ott egy roncsolásmentes vizsgálattal megállapítják, hogy megfelel-e a tőzsdei szerződésben foglalt minőségi és egyéb követelményeknek.

Ezt követően kerülhet a tömb, vagy tömbök a kijelölt közraktárba beszállításra, ahol kiállítanak egy közraktári jegyet, és ez kerül utána be a tőzsdei elszámolóházba, a Kellerbe.

A BÉT-en 1 kilogrammos aranytömbökkel fognak kereskedni, amelyek értéke jelenleg 3,5 - 4 millió forint körül alakul. Nagy tisztaságú aranytömbökről van szó, amelyeknek gyártói jellel, sorszámmal, a tisztaságra és a súlyra utaló jelzéssel kell rendelkezniük.

Jó befektetés az arany

Horváth Zsolt szerint a határidős üzletek egyik legnagyobb előnye, hogy nem az üzlet teljes értéke mozog, hanem csak a letéti követelmények, amelyek 5-10 százalékát teszik ki a kontraktus értékének, tehát egy 400 ezer forintnyi tőke kell ahhoz, hogy valaki részt vegyen a kereskedésben.

A tőzsde által számolt tranzakciós díj 70 forint kontraktusonként, az elszámolóház 100 forintért nyújtja majd szolgáltatásait. A tömbök befektetési célú aranynak minősülnek, tehát így áfamentessé válik a forgalmazásuk. Mivel az árfolyamnyereség adó ma nulla, a tranzakciókon elért eredmény egyelőre nem adózik, a cégek számára pedig 50 százalékos kedvezmény van.

Az arany biztonságos befektetési eszköznek számít, hiszen értékét közvetlenül egyik ország gazdasága sem befolyásolja. A nemesfém ráadásul fizikai biztonságot is nyújt: míg a külföldi értékpapírokhoz kapcsolódó befektetéseket esetenként a vagyon teljes befagyasztása is veszélyeztetheti, az arany kevésbé rejt ilyen kockázatot, ráadásul bármikor rendelkezésre áll, ha szükség van rá.

Kelet-Európában a BÉT lesz az első

A BÉT összesítéséből kiderül, hogy a világ jónéhány tőzsdéjén folyik aranykereskedés, Európában azonban csak Londonban, Isztamulban és Zürichben nyílik arra lehetőség, hogy a befektetők 400 unciás és minimum 99,5 százalékos finomságú tömböket vásároljanak vagy éppen adjanak el.

A közép-kelet-európai régióban ugyanakkor eddig nem volt ilyen termék a tőzsdéken, a Budapesti Értéktőzsde tehát a térségben úttörőként jelenik meg az egy kilós aranytömbökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×