eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Holnaptól gázkorlátozás?

Elképzelhető, hogy gázkorlátozást rendelnek el Magyarországon, ha marad a nagy hideg. A Földgázszállító Rt. közleménye szerint a hétfői várható gázfogyasztás 86 millió köbméter lesz, ami a rendszer kapacitásának határán van.

A várható földgázfogyasztás 86 millió köbméter lesz Magyarországon a hétfői napon – közölte a Földgázszállító Rt.

Ez azt jelenti, hogy a napi felhasználás elért arra a határra, amikor még korlátozás nélkül lehet kiszolgálni a fogyasztókat.
Az országban rendelkezésre álló források, valamint a jelenlegi, csökkentett importmennyiségek mellett a Földgázszállító Rt. napi 87,5 millió köbméter gáz biztosítására képes.

Az Oroszországból érkező földgázimport mennyisége továbbra is kevesebb a szerződésben foglaltnál. Az igényelt mennyiségnek csupán 75 – 80 százaléka áll rendelkezésre, amit az orosz fél a nagy hideggel indokol.

A keleti határon Beregdarócon hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter gáz érkezik az országba. Ausztria felől is érkezik orosz gáz Magyarországra, bár lényegesen kevesebb: 8 millió köbméter.

Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó közel 10 millió köbméterrel és a hazai tározókból kivett 46 millió köbméter biztosítja a fogyasztók zavartalan ellátását, legalábbis még a mai, azaz a hétfői napon.

Hiába van ugyanis a föld alatti tározókban több mint 2 milliárd köbméter gáz, ha a kipumpálás kapacitása véges. Az egy nap alatt kinyerhető gáz mennyisége 47,5 millió köbméter. Ez tehát így összesen 87,5 millió köbméter, ennél több gáz egy nap alatt nem áll rendelkezésre az országban.

Mindebből az következik, hogy amennyiben a hőmérséklet tovább csökken az országban, akkor el kell rendelni a nagyfogyasztók felhasználásának korlátozását.

Szombaton még csak 64 millió, vasárnap már 74,5 millió köbméter volt a fogyasztás, hétfőre pedig –11 fok középhőmérsékletet és 86 millió m3 fogyasztást várnak. Meg nem erősített hírek szerint a korlátozás elrendelésére kedden kerülhet sor.

A hivatalos menete ennek egyébként az, hogy a gazdasági miniszter fogja bejelenti az ipari nagyfogyasztók felhasználásának részleges korlátozását.

Szakértők az elmúlt 10 évben nem emlékeznek olyan esetre, amikor a hideg miatt a kiegyenlítő fogyasztókon kívül más ipari felhasználókra is ki kellett volna terjeszteni a korlátozást.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az InfoRádióban azt mondta: felkészültek arra is, ha tartós maradna a hideg, és az igények folyamatosan meghaladnák a rendelkezésre álló gáz mennyiségét.

A minisztérium tárgyalásokat folytat a budapesti, a csepeli és a dunamenti erőművel, hogy azok szükség esetén gáz helyett fűtőolajat használjanak. Ez naponta 5-9 millió köbméter gáz megtakarítását jelentené - tette hozzá Kóka János.

A csepeli erőművet eredetileg is úgy tervezték, hogy erőművi tüzelőolajjal ugyanúgy tudjon üzemelni, mint földgázzal, a váltás ezért nem jelent különösebb technikai feladatot - mondta el az InfoRádiónak a Csepeli Áramtermelő Kft. kereskedelmi igazgatója.

Briglovics Gábor hozzátette: a villamos rendszerben ez nem jelent majd érzékelhető változást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×