INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

Nem változik az euróövezet alapkamata

InfoRádió / MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatértekezletén a várakozásnak megfelelően változatlanul, 2,25 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az EKB december elején szigorított negyed százalékponttal, addig az alapkamata az utolsó csökkentés, 2003. június óta változatlan volt, 2 százalékon.

Az elemzők biztosra vették, hogy az EKB nem kezdi az évet azonnali szigorítással, de a további kilátások borúsak: a legtöbb elemző szerint az euróövezet alapkamata ez év végéig el fogja érni a 3 százalékot.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a decemberi emelés után igyekezett megnyugtatni a pénzügyi közvéleményt afelől, hogy a szigorítás semmiképpen sem jelenti valamiféle eltervezett ciklus kezdetét. Azóta elhangzott nyilatkozatai - "a piaci kamatok még mindig nagyon alacsonyak mind nominális, mind reális értelemben", "az infláció várhatóan magas marad rövid távon, továbbra is éberen kell figyelni", "a gazdasági növekedés erősödött a tavalyi második félévben" - azonban egyértelművé tették, hogy a bankban hajlanak a további emelésre.

A bank kormányzótanácsának egyik tagja, a holland Nout Welling most vasárnap azután egyértelműen fogalmazott: - A kamatszint még nem felel meg a hosszú távú egyensúly követelményének - mondta.

A decemberi kamatemelést előzetesen a gazdaság minden résztvevője elítélte, a szakszervezetek és a vállalatok éppúgy, mint a kormányok, figyelmeztetve, hogy a szigorítás derékba törheti az igen bizonytalan fellendülést.

Kapcsolódó hang

Suppán Gergely (Takarékbank) az EKB alapkamatról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018